Саопштењe

Власт хоће да смањи цензус јер се плаши бојкота

Најављено спуштање изборног цензуса са 5% на 3% представља покушај власти да неутралише штету коју трпи због најављеног опозиционог бојкота парламентарних избора.

Суочена са ситуацијом у којој би резултат таквих избора била нелегитимна Скупштина без опозиције, власт спуштањем цензуса панично покушава да у парламент убаци нерелевантне политичке групације које тек глуме опозицију, а у ствари су блиске властима. План је да лажну опозицију, коју би на овај начин увела у парламент, власт након избора искористи за стварање димне завесе каобајаги легитимитета будућег сазива Скупштине.

Посебно је перфидна намера власти да овај потез у јавности, а посебно пред својим ЕУ спонзорима, прикаже као унапређење процеса демократије у Србији. Овако драстичне измене изборног законодавства три месеца пред изборе, и то без консултација и консензуса међу свим релевантним политичким факторима, само додатно урушавају већ драстично угрожену демократију у Србији. Међународни стандард, на који се Србија обавезала приступањем Савету Европе, забрањује измену изборног законодавства у изборној години.

Иако би нижи цензус за политичке опције које самостално излазе на изборе недвосмислено био благотворан за демократске процесе у земљи, јер би допринео плурализму и бољој заступљености гласача у Парламенту, контекст у коме се ове измене планирају као и чињеница да се не помиње повећање цензуса за коалиције, у потпуности разоткрива да се власт на тај корак одлучује три месеца пред изборе само због страха од најављеног бојкота опозиције.

Најављени бојкот опозиције довео је власт у шах-мат позицију. Да би из те позиције изашла, власт ће на крају морати да пристане на отварање мејнстрим медија за опозиционе представнике, на сређивање бирачких спискова који садрже милион и по више гласача него што је у Србији издато личних карата, као и на пуну контролу изборног материјала након избора.

Покушај власти да три месеца пред изборе смањи изборни цензус доказ је да опозициона претња бојкотом даје резултате и да у тој претњи треба истрајати.

Прочитајте још и:

Папријско паразитско смањење цензуса за Чеду, Чанка и Шешеља

У Народној скупштини се ништа није променило, ДЈБ наставља бојкот

Претња бојкотом најбољи начин да се дође до фер и поштених избора