Saopštenje

Vlast hoće da smanji cenzus jer se plaši bojkota

Najavljeno spuštanje izbornog cenzusa sa 5% na 3% predstavlja pokušaj vlasti da neutrališe štetu koju trpi zbog najavljenog opozicionog bojkota parlamentarnih izbora.

Suočena sa situacijom u kojoj bi rezultat takvih izbora bila nelegitimna Skupština bez opozicije, vlast spuštanjem cenzusa panično pokušava da u parlament ubaci nerelevantne političke grupacije koje tek glume opoziciju, a u stvari su bliske vlastima. Plan je da lažnu opoziciju, koju bi na ovaj način uvela u parlament, vlast nakon izbora iskoristi za stvaranje dimne zavese kaobajagi legitimiteta budućeg saziva Skupštine.

Posebno je perfidna namera vlasti da ovaj potez u javnosti, a posebno pred svojim EU sponzorima, prikaže kao unapređenje procesa demokratije u Srbiji. Ovako drastične izmene izbornog zakonodavstva tri meseca pred izbore, i to bez konsultacija i konsenzusa među svim relevantnim političkim faktorima, samo dodatno urušavaju već drastično ugroženu demokratiju u Srbiji. Međunarodni standard, na koji se Srbija obavezala pristupanjem Savetu Evrope, zabranjuje izmenu izbornog zakonodavstva u izbornoj godini.

Iako bi niži cenzus za političke opcije koje samostalno izlaze na izbore nedvosmisleno bio blagotvoran za demokratske procese u zemlji, jer bi doprineo pluralizmu i boljoj zastupljenosti glasača u Parlamentu, kontekst u kome se ove izmene planiraju kao i činjenica da se ne pominje povećanje cenzusa za koalicije, u potpunosti razotkriva da se vlast na taj korak odlučuje tri meseca pred izbore samo zbog straha od najavljenog bojkota opozicije.

Najavljeni bojkot opozicije doveo je vlast u šah-mat poziciju. Da bi iz te pozicije izašla, vlast će na kraju morati da pristane na otvaranje mejnstrim medija za opozicione predstavnike, na sređivanje biračkih spiskova koji sadrže milion i po više glasača nego što je u Srbiji izdato ličnih karata, kao i na punu kontrolu izbornog materijala nakon izbora.

Pokušaj vlasti da tri meseca pred izbore smanji izborni cenzus dokaz je da opoziciona pretnja bojkotom daje rezultate i da u toj pretnji treba istrajati.

Pročitajte još i:

Paprijsko parazitsko smanjenje cenzusa za Čedu, Čanka i Šešelja

U Narodnoj skupštini se ništa nije promenilo, DJB nastavlja bojkot

Pretnja bojkotom najbolji način da se dođe do fer i poštenih izbora

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar