Саопштењe

Стаменковић (ДЈБ) на Одбору за мониторинг Савета Европе: Власт нема искрену политичку вољу да створи услове за фер и слободне изборе

Народна посланица ДЈБ Бранка Стаменковић у четвртак је у Паризу учествовала у расправи Одбора за мониторинг Савета Европе, чији је члан. На дневном реду овог састанка било је разматрање стања у Србији пред предстојеће парламентарне изборе. 

Као једини представник опозиције у делегацији Скупштине Србије у Савету Европе, ДЈБ посланица Стаменковић је упознала чланове Одбора за мониторинг са разлозима због којих је опозиција у Србији најавила бојкот предстојећих избора, јер сматра да не постоје услови да они буду слободни и фер. Посебан нагласак ставила је на контролу медија с националном фреквенцијом, којима опозиција у Србији нема приступ како би се обратила јавности, а уколико се на њима и помиње, то је увек у форми негативних коментара.

ДЈБ посланица Стаменковић скренула је присутнима пажњу на чињеницу да изменe законских прописа не гарантују слободне и фер изборе. Ни стари прописи нису дозвољавали контролу медија, куповину гласова и застрашивање и притисак на бираче, па нам се то све дешава. Поставља се питање: како ће онда било каква измена било каквих прописа било шта променити?

“Да бисмо имали суштинске промене и суштински слободне и фер изборе, потребно је да власт покаже искрену политичку вољу и искрену политичку бригу за поштовање демократских принципа. Најбољи начин да покажу да такву вољу и жељу имају јесте да ослободе медије своје контроле, јер контрола медија је убедљиво највећи проблем и препрека за слободне и фер изборе” – рекла је ДЈБ посланица Стаменковић.

Да те искрене воље и жеље нема види се и из њиховог најновијег предлога, о коме на разговорима уопште није било речи: да се изборни цензус спусти са 5% на 3%. Они сматрају да ће ту идеју лако продати својим ЕУ сарадницима као њихову жељу да повећају плурализам у парламенту, а у ствари је реч о јефтином политичком трику. Власт је потпуно свесна да би резултат избора који би опозиција бојкотовала са цензусом од 5% била потпуно нелегитимна Скупштина у којој би остала сама. Једини разлог за нагло предложено спуштање цензуса није ни брига за демократију, ни жеља за повећање плурализма, већ жеља да избегну штету коју трпе због најављеног бојкота. 

Ако је власт стварно искрено решена да суштински измени тренутно стање и суштински створи услове за слободне и фер изборе, ако је власт искрена у прокламованој жељи да промовише демократске принципе, власт ће онда – упркос бојкоту – све неопходне услове и створити. А кад се ти услови створе, опозиција неће имати никакав проблем да учествује на слободним и фер изборима који се могу организовати и превремено – чим се створе сви неопходни услови.


Прочитајте још и:

Александра Томић (СНС) побегла од расправе на Одбору за мониторинг медија Савета Европе

СНС страхује од учешћа Бранке Стаменковић у расправи Савета Европе о стању демократије у Србији

(Видео) Бранка Стаменковић у Савету Европе: У Скупштини Србије говор мржње се толерише и промовише

(Видео) Бранка Стаменковић у Савету Европе: Жене у политици дискредитују само зато што су жене

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар