Saopštenje

Partijsko parazitsko smanjenje cenzusa za Čedu, Čanka i Šešelja

U paničnom strahu od bojkota, manje od dva meseca pred raspisvanje izbora, SNS je juče u Narodnu Skupštinu Republike Srbije uputila dva zakona o smanjenju cenzusa. Suočena sa mogućnošću da nakon prolećnih izbora ostane sama u parlamentu, vlast i dalje beži od bilo kakvih suštinskih promena koje bi omogućile fer i slobodne uslove pod kojima bi opozicija mogla da se upusti u izbornu trku.

Umesto da oslobodi medije svoje kontrole i dozvoli i opoziciji da se preko njih direktno obrati građanima, sredi biračke spiskove koji sadrže 1,5 miliona više upisanih birača nego što je izdato ličnih karata, prestane sa kupovinom glasova i zastrašivanjem birača, te omogući neograničen uvid u birački materijal nakon izbora, vlast se i dalje bavi izmišljanjem načina da neutrališe štetu koju trpi zbog najavljenog bojkota, a da pri tome ništa suštinski ne promeni.

EU i Nemačka koji na sve načine podržavaju vlast u Srbiji su očigledno odlučili da sruše i tu “evropsku vrednost” i podrže drastične izmene izbornih uslova manje od dva meseca pred raspisivanje izbora. U paničnom strahu od nelegitimne skupštine Srbije, EU i Nemačka se srozavaju na nivo svih svojih poslušnih autokrata na Balkanu. Između ostalog i zbog ovoga, EU projkat će zasluženo otići u neslavnu istoriju i nestati sa grbače Evrope i Evropljana. Evropi je potreban drugačiji projekat.

Spuštanje izbornog cenzusa sa 5% na 3% ni na koji način neće uticati na poboljšanje izbornih uslova. To nije lek ni za kontrolu medija, ni za nesređene biračke spiskove, ni za ucene i zastrašivanje birača. Jedino što vlast spuštanjem cenzusa želi da postigne jeste: da ništa ne promeni, a da nakon izbora ne bude sama u parlamentu, nadajući se da će uvođenjem sebi bliskih minornih stranaka i pokreta uspeti da stvori privid legitimiteta sledećeg saziva.

Bez učešća prave opozicije (SzS, PSG i DJB) sledeći saziv parlamenta neće imati potreban legitimitet, uprkos ovom očajničkom potezu vlasti da ga nekako stvori. LDP, LSV, SRS i slične stranke i pokreti bliski vlastima nemaju moć da to učine. Građani znaju da oni nisu opozicija.

Pretnja bojkotom očigledno daje rezultate i predstavlja jedini način da se u Srbiji izborimo za to da vlast suštinski oslobodi izborni proces svoje kontrole. Opozicija (SzS, PSG, DJB) treba da istraje na svojim zahtevima pod pretnjom bojkotom sve do njihovog ispunjenja, bez obzira na jeftine političke trikove vlasti kojima teži da unese razdor u opozicione redove.

Pročitajte još i:

Partijsko parazitsko smanjenje cenzusa za Čedu, Čanka i Šešelja

Vlast hoće da smanji cenzus jer se plaši bojkota

U Narodnoj skupštini se ništa nije promenilo, DJB nastavlja bojkot

Pretnja bojkotom najbolji način da se dođe do fer i poštenih izbora

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar