Саопштењe

ДЈБ поднео законе за већи цензус за коалиције

Посланици ДЈБ данас су Скупштини поднели предлог измена изборних закона који би увели степенасти цензус: од 3% за странке које самостално излазе на изборе, 6% за коалиције од две странке све до 25% за коалиције од 6 и више странака. Подсећамо да су пре девет дана посланици СНС-а скупштини поднели предлог измена изборних закона који предлажу смањење цензуса са 5% на 3%. За разлику од СНС-ових предлога, ови закони би ступили на снагу тек у јуну, након избора.

Предлог СНС-а за смањење цензуса има две велике мане. Прва је да предлажу да ова измена ступи на снагу пре избора који ће бити расписани за мање од два месеца. Свака промена изборних услова пре расписивање избора је изборна манипулација. Њен циљ је да се мале странке са слабом или без икакаве подршке у бирачком телу, које су блиске власти, некако угурају у Скупштину да тамо глуме опозицију. СНС тиме покушава да се “спаси од бојкота”.

Друга је да је Народна скупштине Републике Србије препуна посланика чије политичке опције немају никакву подршку у бирачком телу, а које су се домогле посланичких места кроз коалиције са већим политичким опицијама и само захваљујући њима и постоје на политичкој сцени. Оваква ситуација не постоји ни у једној уређеној демократији на свету. Предлог СНС-а чини ову ситуацију још гором.

Смањење цензуса на 3% би била промена у добром правцу када би решила ова два проблема. Предлог изборних закона који су посланици ДЈБ упутили Скупштини предвиђа цензус од 3% за политичке опције које самостално излазе на изборе, 6% за коалицију две, 10% коалицију три, 15% коалицију четири, 20% коалицију пет и 25% за коалицију шест и више политичких странака. Политичка опција која не може самостално да добаци до 3% не треба да има своје представнике у Скупштини. Коалиције треба да се праве не због цензуса већ због програмских сличности и синергије.

ДЈБ сматра да је потребно коренито мењање изборног система у Србији, увођење комбинованог двокружног већинског и пропорционалног система, смањење броја посланика на 150, као и директан избор председника општина и градоначелника.  Подсећамо да смо слична решења већ имали у Војводини и да их је претходна власт укинула. Такође, сматрамо да заједно са овим изменама за пропорционални део треба потпуно укинути и увести природни цензус. Циљ законских измена које смо сада предложили није коренита промена изборног система, већ да се поправи на брзину склепан и изузетно лош предлог СНС-а који прети да од политичке сцене у Србији направи комплетан вашар.

Уколико СНС не прихвати овај наш предлог, то ће бити јасан показатељ да изборне услове не мењају зато што желе да унапреде демократију у Србији, већ из страха од бојкота у покушају да на неки начин Чеду, Чанка, Шешеља, Вацића и сличне угурају у Скупштину како би тамо наставили да глуме опозицију.