LOKAL Ауторски текст

Како ће Новосађани уштедети странкама 32.000.000 динара

У предвечерје мандата, актуелна градска власт је још једном показала да јој је партијски интерес изнад интереса грађана.

Изборна 2020. година са собом доноси кампању, у којој ће сви учесници искористити сваку шансу за рекламу. Као један од устаљених начина политичке промоције је закуп билборда, електронских дисплеја и табли за оглашавање, постављених на стубовима јавне расвете.

Оно што је грађанима можда мање познато, јесте чињеница да се за коришћење наведених средстава за рекламирање наплаћује ДНЕВНА НАКНАДА. Накнаду плаћа власник средстава за рекламирање, али индиректно тај трошак сноси крајњи корисник, односно правно или физичко лице које користи билборд или електронски дисплеј.

На овај начин Град је остваривао ПРИХОД који није мали. У 2019-ој години износио је нешто више од 105 милиона динара.

Дневна накнада за билборд до 01.01.2020 била је, у зависности од локације, од 25 до 38 динара.

Међутим, градска власт сматрала је толики буџетски приход сувишним, те креће у акцију која је апсолутно неразумна са економског становишта и иде на штету градском буџету и свим Новосађанима.
Нема дилеме да ће сви капацитети за рекламирање током изборне кампање бити закупљени, без обзира на цену закупа, нити има дилеме да би били закупљени и да је цена закупа виша, јер се готово све политичке странке и покрети рекламирају у кампањи колико год им могућности дозволе.
Дакле, градска власт је одлучила да пропусти прилику да увећа градски приход! Елементарна економска логика гласи: када знамо да ће потражња за неком робом или услугом порасти, треба да расте и цена, јер се на тај начин остварује већи профит.

Градска власт је урадила потпуно супротно-износ накнаде је УМАЊИЛА!
Свесно се одрекла сигурног прихода, како би изашла у сусрет политичким партијама које ће учествовати у изборној кампањи. Највећу уштеду у трошковима кампање у овом случају оствариће онај ко се буде рекламирао највише, а то је свакако Српска напредна странка! Оно што такође можемо само да нагађамо, јесте шта ће се догодити са новцем који би уласком у градску касу, транспарентно био потрошен, али ће уместо тога остати странкама на располагању.

По новој одлуци, дневна накнада за билборд је, у зависности од локације билборда, од 23 до 36 динара, с тим да се за билборде веће од 12 квадратних метара накнада умањује за чак 50%!

На годишњем нивоу Град ће, уместо повећања прихода по описаном основу, имати МАЊАК у односу на 2019. годину за 32.576.275 динара!
Шта се са тим новцем могло учинити, да га се градска власт није одрекла у корист СНС-а и осталих, вероватно би многи грађани дали одговор.
Под условом да их је неко питао. Али није!
Јер градска власт пре свега штити партијски интерес, грађани им евидентно нису потребни!

Градски одбор “Доста је било” Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар