Саопштењe

ДЈБ поднео измену закона: спречити отимање оружја савесним грађанима

Посланици ДЈБ су Народној скупштини Републике Србије поднели измену Закона о оружју и муницији која спречава министарство унутрашњих послова (МУП) да самовољно отима оружје савесним грађанима и обезбеђује грађанима уставно право да законито поседују оружје.

Из члана 11. закона је избачена тачка 8. која је прописивала да грађани морају да докажу да им је безбедност угрожена како би могли да поседују оружје за личну безбедност или да би могли да буду колекционари оружја. Право на поседовање оружја у кући наравно не значи и право на ношење оружја за шта је и даље потребна процена МУП-а о безбедносној угожености.

Овом законском изменом се спречава злоупотреба закона од стране министарства које је у процесу пререгистрације раније регистрованог оружја, одузимало грађанима оружје под изговором да нису доказали да им је безбедност угрожена.

Подсећамо да су посланици ДЈБ од МУП-а тражили да им доставе податке о броју регистрованог оружја које је одузето од грађана у последњих 5 година. МУП није одговорио на захтев посланика ДЈБ и тиме је прекршио закон.

По информацијама које добијамо од забринутих грађана, начелници Полицијских управа су, уместо пререгистрације по члану 50. Закона, од грађана тражили да плате намет у висини од преко 10.000,00 динара, као да се ради о првој набавци оружја. Истовремено су им нудили већ припремљен образац о “поклањању” оружја држави.

Уколико би грађани одбили да плате намет или “поклоне” оружје, МУП је одбијао да пререгиструје оружје и доносио решење о одузимању оружја. Тако је МУП практично приморавао грађане да “поклоне” оружје држави. Ово је посебно погодило велики број бивших војних лица и бивших припадника полиције.

Изгледа као да је циљ МУП-а од почетка, у ствари, био да разоружа савесне грађане. Додатну корист МУП на челу са министром Стефановићем види и у препродаји тог оружја преко приватних фирми. Постоји основана сумња да МУП “продаје” испод цене, поклања или чак плаћа уништавање оружја које је је одузео савесним грађанима, а преко приватних компанија које имају лиценцу за извоз оружја. Сајтови оружја у иностранству преплављени су понудом преправљеног оружја из Србије.

Због одбијања да достави тражене информације о броју регистрованог оружја одузетог од грађана у последњих 5 година, ДЈБ је покренуо прекршајни поступак против министра Небојше Стефановића и поднео тужбу Управном суду.


Прочитајте још и:

МУП крије од народних посланика ДЈБ податке о одузетом регистрованом оружју од савесних грађана

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ovde postoje 4 problema:
  – prvi i osnovni, rec je o licnoj/privatnoj svojini gradjana što znaci da neopravdano oduzimanje povlaci obeštecenje ;
  – drugi, to oružje je vec jednom registrovano i preregistracija bi trebala da se uradi automatski osim u slucajevima pojave
  ozbiljnih psihickih problema kod vlasnika ili njegove smrti;
  – treci, preregistracija stvarno mnogo košta – razni nepotrebni obrasci i potvrde (od 2 suda!), pregledi (možda i trebaju),
  blindirane sef-kasete (200-300 EUR) ili ormani za dugocevno oruzje (500+ EUR),
  – i kad se prodje 1,2 i 3, nekom u opštinskom MUP-u se cefne pa oduzme oružje na osnovu nekog “diskrecionog prava”.

 • Поштовани,
  Ја ћу вам рећи у чему је можда проблем.
  Немачка је наредила Србији да разоружа грађане Србије. Наравно наметима как би сами одрекли се оружија.
  Сетимо се разлога. Немци знају да су срби пуни оружија и да су много генедски добри у рату у својој територији.
  Немци су посаветовали амере да никако копнено у србију да ли се сећате тога у рату заднјем сад.

  Немци уништавају насшу земљу. Да не улазимо како и ко им помаже итд.