Saopštenje

DJB podneo izmenu zakona: sprečiti otimanje oružja savesnim građanima

Poslanici DJB su Narodnoj skupštini Republike Srbije podneli izmenu Zakona o oružju i municiji koja sprečava ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da samovoljno otima oružje savesnim građanima i obezbeđuje građanima ustavno pravo da zakonito poseduju oružje.

Iz člana 11. zakona je izbačena tačka 8. koja je propisivala da građani moraju da dokažu da im je bezbednost ugrožena kako bi mogli da poseduju oružje za ličnu bezbednost ili da bi mogli da budu kolekcionari oružja. Pravo na posedovanje oružja u kući naravno ne znači i pravo na nošenje oružja za šta je i dalje potrebna procena MUP-a o bezbednosnoj ugoženosti.

Ovom zakonskom izmenom se sprečava zloupotreba zakona od strane ministarstva koje je u procesu preregistracije ranije registrovanog oružja, oduzimalo građanima oružje pod izgovorom da nisu dokazali da im je bezbednost ugrožena.

Podsećamo da su poslanici DJB od MUP-a tražili da im dostave podatke o broju registrovanog oružja koje je oduzeto od građana u poslednjih 5 godina. MUP nije odgovorio na zahtev poslanika DJB i time je prekršio zakon.

Po informacijama koje dobijamo od zabrinutih građana, načelnici Policijskih uprava su, umesto preregistracije po članu 50. Zakona, od građana tražili da plate namet u visini od preko 10.000,00 dinara, kao da se radi o prvoj nabavci oružja. Istovremeno su im nudili već pripremljen obrazac o “poklanjanju” oružja državi.

Ukoliko bi građani odbili da plate namet ili “poklone” oružje, MUP je odbijao da preregistruje oružje i donosio rešenje o oduzimanju oružja. Tako je MUP praktično primoravao građane da “poklone” oružje državi. Ovo je posebno pogodilo veliki broj bivših vojnih lica i bivših pripadnika policije.

Izgleda kao da je cilj MUP-a od početka, u stvari, bio da razoruža savesne građane. Dodatnu korist MUP na čelu sa ministrom Stefanovićem vidi i u preprodaji tog oružja preko privatnih firmi. Postoji osnovana sumnja da MUP “prodaje” ispod cene, poklanja ili čak plaća uništavanje oružja koje je je oduzeo savesnim građanima, a preko privatnih kompanija koje imaju licencu za izvoz oružja. Sajtovi oružja u inostranstvu preplavljeni su ponudom prepravljenog oružja iz Srbije.

Zbog odbijanja da dostavi tražene informacije o broju registrovanog oružja oduzetog od građana u poslednjih 5 godina, DJB je pokrenuo prekršajni postupak protiv ministra Nebojše Stefanovića i podneo tužbu Upravnom sudu.


Pročitajte još i:

MUP krije od narodnih poslanika DJB podatke o oduzetom registrovanom oružju od savesnih građana

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovde postoje 4 problema:
    – prvi i osnovni, rec je o licnoj/privatnoj svojini gradjana što znaci da neopravdano oduzimanje povlaci obeštecenje ;
    – drugi, to oružje je vec jednom registrovano i preregistracija bi trebala da se uradi automatski osim u slucajevima pojave
    ozbiljnih psihickih problema kod vlasnika ili njegove smrti;
    – treci, preregistracija stvarno mnogo košta – razni nepotrebni obrasci i potvrde (od 2 suda!), pregledi (možda i trebaju),
    blindirane sef-kasete (200-300 EUR) ili ormani za dugocevno oruzje (500+ EUR),
    – i kad se prodje 1,2 i 3, nekom u opštinskom MUP-u se cefne pa oduzme oružje na osnovu nekog “diskrecionog prava”.

  • Poštovani,
    Ja ću vam reći u čemu je možda problem.
    Nemačka je naredila Srbiji da razoruža građane Srbije. Naravno nametima kak bi sami odrekli se oružija.
    Setimo se razloga. Nemci znaju da su srbi puni oružija i da su mnogo genedski dobri u ratu u svojoj teritoriji.
    Nemci su posavetovali amere da nikako kopneno u srbiju da li se sećate toga u ratu zadnjem sad.

    Nemci uništavaju nasšu zemlju. Da ne ulazimo kako i ko im pomaže itd.