Саопштењe

ДЈБ представља своје допуне дневног реда на последњој седници Скупштине пред изборе

Након што су спонзори СНС-а из Брисела и Берлина пре само месец дана јавно похвалили власт због напретка демократског дијалога с опозицијом, ДЈБ ће данас, на последњој седници Скупштине Србије пред изборе, поново проверити да ли се ишта суштински променило у односу власти према нашим посланицима који већ 4 године узалудно покушавају да на дневни ред седнице дође макар један ДЈБ предлог за измену закона или формирање анкетног одбора.

Посланици ДЈБ поднели су 40 законских прелога и предлога за формирање анкетних одбора и данас ће учествовати у припремном делу седнице: утврђивању дневног реда. Међу предлозима се налазе измене закона који би омогућили бољу контролу избора и спречавање изборних крађа, забрану изградње МХЕ, увођење бесплатних уџбеника и вртића за сву децу у Србији, обезбеђивање плурализма у медијима, заштиту права савесних власника оружја, као и Закон о Косову и Метохији.

Од почетка рада овог скупштинског сазива у јуну 2016. године па све до данас, владајућа већина није дозволила опозицији да на дневни ред стави ни једну једину тачку. Упркос томе што се власт хвали да је Ненаду Чанку и Гордани Чомић дала по једну тачку дневног реда, грађани знају да су они сателит-опозиција власти.

Проверићемо да ли опозиција у Скупштини сада може да изнесе своје предлоге за допуну дневног реда без добро увежбане опструкције владајуће коалиције.

Проверићемо да ли у дану у коме опозиција предлаже своје допуне дневног реда сада постоји Пословником прописана пауза или се од посланика и даље очекује да 12 сати не изађу из скупштинске сале. Проверићемо и да ли власт има потребан кворум, или њихови посланици настављају с праксом да електронске картице остављају у систему иако нису у сали.

Проверићемо да ли ће председавајући поштовати установљен и унапред објављен редослед обраћања посланика, или ће и даље на прескок прозивати опозиционе посланике баш у тренутку када су приморани да напусте салу. 

Проверићемо да ли је сада могуће рекламирати повреду Пословника током представљања допуна дневног реда, или се владајућа коалиција и даље држи измишљене “праксе” којом је то до сада посланицима без изузетка ускраћивала.

Проверићемо да ли је владајућа већина одустала од установљеног обичаја да након обраћања опозиционог посланика мимо реда прозове посланике Ристичевића, Атлагића и Мартиновића, како би скренули тему са предложене допуне дневног реда на уведе и клевете које урушавају достојанство и репутацију Народне скупштине у јавности.

Проверићемо и да ли владајућа већина још увек гласа на звонце.

Посланици ДЈБ ће током данашњег, последњег скупштинског заседања пред најављене изборе, проверити у којој мери се владајућа већина придржава препорука својих ЕУ спонзора да омогући демократски дијалог у Скупштини, или је реч само о замазивању очију јавности како би се неутралисала претња бојкотом избора.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар