Saopštenje

DJB predstavlja svoje dopune dnevnog reda na poslednjoj sednici Skupštine pred izbore

Nakon što su sponzori SNS-a iz Brisela i Berlina pre samo mesec dana javno pohvalili vlast zbog napretka demokratskog dijaloga s opozicijom, DJB će danas, na poslednjoj sednici Skupštine Srbije pred izbore, ponovo proveriti da li se išta suštinski promenilo u odnosu vlasti prema našim poslanicima koji već 4 godine uzaludno pokušavaju da na dnevni red sednice dođe makar jedan DJB predlog za izmenu zakona ili formiranje anketnog odbora.

Poslanici DJB podneli su 40 zakonskih preloga i predloga za formiranje anketnih odbora i danas će učestvovati u pripremnom delu sednice: utvrđivanju dnevnog reda. Među predlozima se nalaze izmene zakona koji bi omogućili bolju kontrolu izbora i sprečavanje izbornih krađa, zabranu izgradnje MHE, uvođenje besplatnih udžbenika i vrtića za svu decu u Srbiji, obezbeđivanje pluralizma u medijima, zaštitu prava savesnih vlasnika oružja, kao i Zakon o Kosovu i Metohiji.

Od početka rada ovog skupštinskog saziva u junu 2016. godine pa sve do danas, vladajuća većina nije dozvolila opoziciji da na dnevni red stavi ni jednu jedinu tačku. Uprkos tome što se vlast hvali da je Nenadu Čanku i Gordani Čomić dala po jednu tačku dnevnog reda, građani znaju da su oni satelit-opozicija vlasti.

Proverićemo da li opozicija u Skupštini sada može da iznese svoje predloge za dopunu dnevnog reda bez dobro uvežbane opstrukcije vladajuće koalicije.

Proverićemo da li u danu u kome opozicija predlaže svoje dopune dnevnog reda sada postoji Poslovnikom propisana pauza ili se od poslanika i dalje očekuje da 12 sati ne izađu iz skupštinske sale. Proverićemo i da li vlast ima potreban kvorum, ili njihovi poslanici nastavljaju s praksom da elektronske kartice ostavljaju u sistemu iako nisu u sali.

Proverićemo da li će predsedavajući poštovati ustanovljen i unapred objavljen redosled obraćanja poslanika, ili će i dalje na preskok prozivati opozicione poslanike baš u trenutku kada su primorani da napuste salu. 

Proverićemo da li je sada moguće reklamirati povredu Poslovnika tokom predstavljanja dopuna dnevnog reda, ili se vladajuća koalicija i dalje drži izmišljene “prakse” kojom je to do sada poslanicima bez izuzetka uskraćivala.

Proverićemo da li je vladajuća većina odustala od ustanovljenog običaja da nakon obraćanja opozicionog poslanika mimo reda prozove poslanike Rističevića, Atlagića i Martinovića, kako bi skrenuli temu sa predložene dopune dnevnog reda na uvede i klevete koje urušavaju dostojanstvo i reputaciju Narodne skupštine u javnosti.

Proverićemo i da li vladajuća većina još uvek glasa na zvonce.

Poslanici DJB će tokom današnjeg, poslednjeg skupštinskog zasedanja pred najavljene izbore, proveriti u kojoj meri se vladajuća većina pridržava preporuka svojih EU sponzora da omogući demokratski dijalog u Skupštini, ili je reč samo o zamazivanju očiju javnosti kako bi se neutralisala pretnja bojkotom izbora.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar