Ауторски текст

Зашто бојкот?

Устав Републике Србије као једно од својих основних начела предвиђа ВЛАДАВИНУ ПРАВА.

Дефинисано је да се владавина права остварује, између осталог, и слободним и непосредним изборима (члан 3, став 2).
Избори у Србији су регулисани Законом о избору народних посланика, Покрајинском скупштинском одлуком о избору народних посланика у Скупштину АП Војводине и Законом о локалним изборима.

Законом о избору народних посланика (члан 2) дефинисано је да грађани бирају посланике на основу слободног, општег, једнаког и непосредног изборног права, тајним гласањем, те да нико нема право да, по било ком основу, спречава или приморава грађанина да гласа, да га позива на одговорност због гласања и да од њега тражи да се изјасни за кога је гласао или зашто није гласао.

Идентична формулација стоји и у Покрајинској скупштинској одлуци о избору народних посланика у Скупштину АП Војводине, као и у Закону о локалним изборима, уз додатак да се забрањује прикупљање потписа на радним местима, као и сваки вид вршења притиска на грађане да својим потписом подрже кандидата, односно изборну листу, као и да грађани имају право да преко средстава јавног информисања буду равноправно, благовремено, истинито, непристрасно и потпуно обавештени о изборној кампањи подносилаца изборних листа и кандидатима с изборних листа, као и о другим догађајима значајним за изборе.

Јасно је да се наведене законске ОДРЕДБЕ НЕ ПОШТУЈУ.
Нема СЛОБОДНИХ избора ако се сакупљају капиларни гласови уцењивањем радним местом или запослењем чланова породице, ако џипови затамњених стакала крстаре Србијом у дану за гласање, ако запослени у јавним предузећима имају радну обавезу одласка на партијске промоције…

Нема ФЕР избора ако се води функционерска кампања, ако медији, без обзира на власничку структуру, отворено фаворизују једне, а цртају мете на чело другима, ако нема отворене дебате свих политичких чинилаца…

Избори, који нису слободни и фер, НИСУ ИЗБОРИ! Резултат таквих „избора“ није одраз воље грађана. Резултат таквих „избора“ је ништа друго до кабинетска пројекција Србије од стране једног човека.

Сви који УЧЕСТВУЈУ на таквим изборима легитимишу сва кршења закона од стране државних органа, урушавање државних институција, гласање на звонце, тихо одрицање од својине на делу државне територије и све оно што су узурпатори државних функција, у име свих грађана, преузели као државну обавезу потписивањем ко зна каквих уговора и споразума, на нетранспарентан начин. Легитимишу сваку лажну вест прорежимских телевизија, сваку насловну страну прорежимских таблоида, легитимишу паљење кућа новинарима, рушење у Савамали, сексуалне предаторе на јавним функцијама, бесправну градњу у заштићеним зонама.

Они који БОЈКОТУЈУ такве изборе нису непријатељи државе, нити су жељни мрвица са господаревог стола. Они који бојкотују такве изборе су одговорни људи, који мисле искључиво својом главом и изузетно су забринути за будућност и судбину своје земље, али одлучни да овим и свим другим расположивим средствима стигну до циља-земље у којој се лепо и радо живи!
Зато БОЈКОТ!

Градски одбор
Доста је било, Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар