Ауторски текст Војводина

Шта да се ради?

Учествовати или не на априлским изборима? Гласати или остати код куће тог дана? Као и свака наша одлука, каква год била, производиће неке позитивне и неке негативе последице. Сумирајући их све, без намере да вас оптерећујем ‘прос анд цонс’, наш политички савет је остати код куће тог дана и не учествовати у изругивању кључном демократском институту-фер и поштеним изборима.

Шта ће бити последица те одлуке? Јасно исказивање сопственог става о непристајању на карикатуралну демократију. Јасан притисак на режим-да овако даље не може! Да су прочитани и да немају ни посредну подршку домаће јавности, не само за пуке изборе, већ и нелегитимно вршење власти након њих. Да су прочитани и сви они савезници режима из крипто опозиције, који јој помажу у стварању привида демократије учешћем у изборима, из најразличитијих побуда и јавно изречених изговора.

Излазност испод 40%, јасно ће показати страним покровитељима овог ‘пута у добром правцу’ да је превише тога труло, да су грађани тога свесни и да ЕУ даљом подршком режиму, штети сопственом кредибилитету. Да наши грађани стреме стварним демократским вредностима и процесима, да желе уређено друштво, за које су спремни да се изборе и да се не мире ни са чим мањим од тога. То ће убрзати нове изборе, под притиском међународне заједнице, где је онда на свима нама да се изборимо да заиста и буду фер.

Као што непостојање правне сигурности, одговорајуће инфраструктуре, уређене привреде и друштва власт покушава да надомести сулудим субвенцијама страним инвеститорима, тако и непостојање демократије и свих њених процедура, покушава смањењем изборног цензуса на 3%, те козметичким преправкама два закона и агитовањем да све то чини због адекватније заступљености различитих политичких ставова у скупштинама свих нивоа.

Шта је неопходно тада и сада? Пре свега, уредити бирачки списак, који након тога такође треба редовно одржавати, без могућности да режим по потреби васкрсава или упокојава бираче. Онемогућити притисак у јавном сектору, који се користи за обезбеђивање тзв. капиларних гласова под претњом губитка посла. Онемогућити у реалности куповину гласова, као и застрашивање пре и на сам дан избора. Учинити медије, а посебно оне најгледаније са националном фреквенцијом, те посебно РТС, као јавни сервис свих грађана, доступним за представљање резличитих релевантних политичких опција, и то не само у предизборној кампањи, већ редовно. Спречити постојање функционерских кампања у пракси, те обесбедити да РЕМ заиста буде независно регулаторно тело, које ће професионално остварити послове из свог делокруга. Омогућити да свака наредна власт буде на изборима смењива, уколико грађани, објективно информисани о односу обећаног и испуњеног, нису задовољни.

Да ли је ово могуће? Наравно да је јесте, али овај тренутно незамислив пут, почиње вашим првим кораком-одласком на излет, дружењем са пријатељима или останком код куће на дан лажних избора.

Александар Зеленски, посланик ДЈБ у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине
(до проглашења новог сазива на будућим лажним изборима)

Ознаке

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • “нове изборе, под притиском међународне заједнице”

    Ценим Ваш оптимизам, али ми се у овом случају чини неоправданим, чак и председник ДЈБ је изјавио да схвата да се од “међународне заједнице” немамо чему надати …