Војводина

Како је „преко ноћи“ обављена набавка расвете у Зрењанину?

Опште позната чињеница и јавна тајна о којој сви причају је да се јавне набавке отварају и формирају за унапред одређеног извођача и користе се као начин извлачења тј. крађе новца грађана за интерес појединца или партије. Ова појава није настала са овом влашћу, то је била форма деловања и предходне.

Оно што разликује претходну и ову власт је само начин на који се то изводи. Садашња власт те радње обавља не скривајући се, потпуно бахато и отворено, при томе показујући сву моћ коју тренутно осећа и спроводи. Бројни су примери који потврђују ову тврдњу, али најочигледнији је пример јавне набавке за унапређење јавне расвете у Зрењанину.

Децембра месеца 2018. године је донета скупштинска одлука да се покрене пројекат ЈПП за јавну расвету под називом „Smart City“. Неспорно је да је проблем јавне расвете у Зрењанину велики и да је потребно донети одрживо решење. Ова одлука је дала смернице у ком облику ће проблем јавне расвете да се реши и организује у наредном периоду. При доношењу ове одлуке ДЈБ је имао замерке на сам поступак и доношење одлуке без икакве анализе или јавног увида, али и поред тога, она је усвојена.

Изненада у јулу месецу, када су летњи распусти и када је друштвена и политичка активност минимална, расписује се јавна набавка за унапређење јавне расвете који је планирана као вишегодишњи уговор на вредност од 390 милиона динара, тј. 11% реалног дела буџета града. Без икакве анализе, стратегије, пројекта, плана, противно скупштинској одлуци уз кршење низа чланова закона о јавним набавкама као и закона о буџету.

Ко је та особа и појединац који је одлучио да је ово најбоље за Зрењанин? Колико је стручно то лице и на основу чега је одлучено да се изврши ова јавна набавка?

Колико је законит тај поступак показује чињеница да је уследио низ примедби понуђача указивањем на незаконитост конкурса. Три пута је тражено мишљење агенције за заштиту понуђача да је на основу одговора више пута вршена измена конкурсне документације.

Противно мишљењу агенције, уговор је потписан и извршено је плаћање дела уговора. Самим тим, јавна набавка толике вредности се завршила за непуна два месеца без и једног трага, јавног увида, расправе или представљања. Многи грађани који раде у општинским органима знају за ову, као и за многе друге крађе.

На жалост, многи противно својим личним уверењима морају да жмуре и ћуте. Насупрот њима, остали грађани немају прилике да се упознају са величином малверзација који се одвијају јер су све донете на брзину, кратком објавом на сајту града.

Да ли постоји неки ниво или нека црта преко које не прелазе?

Игор Ратковић
Доста је било – Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар