Autorski tekst Vojvodina

Šta da se radi?

Učestvovati ili ne na aprilskim izborima? Glasati ili ostati kod kuće tog dana? Kao i svaka naša odluka, kakva god bila, proizvodiće neke pozitivne i neke negative posledice. Sumirajući ih sve, bez namere da vas opterećujem ‘pros and cons’, naš politički savet je ostati kod kuće tog dana i ne učestvovati u izrugivanju ključnom demokratskom institutu-fer i poštenim izborima.

Šta će biti posledica te odluke? Jasno iskazivanje sopstvenog stava o nepristajanju na karikaturalnu demokratiju. Jasan pritisak na režim-da ovako dalje ne može! Da su pročitani i da nemaju ni posrednu podršku domaće javnosti, ne samo za puke izbore, već i nelegitimno vršenje vlasti nakon njih. Da su pročitani i svi oni saveznici režima iz kripto opozicije, koji joj pomažu u stvaranju privida demokratije učešćem u izborima, iz najrazličitijih pobuda i javno izrečenih izgovora.

Izlaznost ispod 40%, jasno će pokazati stranim pokroviteljima ovog ‘puta u dobrom pravcu’ da je previše toga trulo, da su građani toga svesni i da EU daljom podrškom režimu, šteti sopstvenom kredibilitetu. Da naši građani streme stvarnim demokratskim vrednostima i procesima, da žele uređeno društvo, za koje su spremni da se izbore i da se ne mire ni sa čim manjim od toga. To će ubrzati nove izbore, pod pritiskom međunarodne zajednice, gde je onda na svima nama da se izborimo da zaista i budu fer.

Kao što nepostojanje pravne sigurnosti, odgovorajuće infrastrukture, uređene privrede i društva vlast pokušava da nadomesti suludim subvencijama stranim investitorima, tako i nepostojanje demokratije i svih njenih procedura, pokušava smanjenjem izbornog cenzusa na 3%, te kozmetičkim prepravkama dva zakona i agitovanjem da sve to čini zbog adekvatnije zastupljenosti različitih političkih stavova u skupštinama svih nivoa.

Šta je neophodno tada i sada? Pre svega, urediti birački spisak, koji nakon toga takođe treba redovno održavati, bez mogućnosti da režim po potrebi vaskrsava ili upokojava birače. Onemogućiti pritisak u javnom sektoru, koji se koristi za obezbeđivanje tzv. kapilarnih glasova pod pretnjom gubitka posla. Onemogućiti u realnosti kupovinu glasova, kao i zastrašivanje pre i na sam dan izbora. Učiniti medije, a posebno one najgledanije sa nacionalnom frekvencijom, te posebno RTS, kao javni servis svih građana, dostupnim za predstavljanje rezličitih relevantnih političkih opcija, i to ne samo u predizbornoj kampanji, već redovno. Sprečiti postojanje funkcionerskih kampanja u praksi, te obesbediti da REM zaista bude nezavisno regulatorno telo, koje će profesionalno ostvariti poslove iz svog delokruga. Omogućiti da svaka naredna vlast bude na izborima smenjiva, ukoliko građani, objektivno informisani o odnosu obećanog i ispunjenog, nisu zadovoljni.

Da li je ovo moguće? Naravno da je jeste, ali ovaj trenutno nezamisliv put, počinje vašim prvim korakom-odlaskom na izlet, druženjem sa prijateljima ili ostankom kod kuće na dan lažnih izbora.

Aleksandar Zelenski, poslanik DJB u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine
(do proglašenja novog saziva na budućim lažnim izborima)

Oznake

DJB

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “nove izbore, pod pritiskom međunarodne zajednice”

    Cenim Vaš optimizam, ali mi se u ovom slučaju čini neopravdanim, čak i predsednik DJB je izjavio da shvata da se od “međunarodne zajednice” nemamo čemu nadati …