Саопштењe

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

Након што су у Србији у последњих неколико дана потврђени први случајеви коронавируса, уз очекивање да ће тај број из дана у дан расти баш као што је то случај и у осталим државама света које су захваћене епидемијом, ДЈБ позива све политичке странке и политичаре, па и Владу и председника Србије, да се уздрже од било какве политизације овог питања којим треба да се баве искључиво стручњаци и надлежне здравствене институције.

Било каква политизација кризе изазване епидемијом коронавируса подрива поверење грађана у надлежне институције и отежава им напоре да се са њом изборе. Тренутак за анализу и евентуалну критику рада надлежних служби није док постоји реална опасност од епидемије, већ након што се она заврши. ДЈБ сматра да је себично и неодговорно манипулисати осећајем страха и неизвесности грађана зарада добијања неких политичких поена, без обзира да ли то ради власт или опозиција.

ДЈБ апелује и на грађане да не наседају на гласине које за циљ имају ширење панике, већ да искажу одговорност и прате савете надлежних здравствених институција, пре свега Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Bravo.Bas kad se razocaram u DjB jer je izabrao bojkot, DJB po ko zna koji put pokaze da je dragoceno i retko zrno razuma i izadje sa trezvenim normalnim i ozbiljnim stavom kojem vjerujem i kojeg cu poslusati.Upravo zato protivnik sam bojkota jer DJB ima obavezu da udje u institucije i promeni sistem.Mora se za to boriti svim političkim sredstvima i ne sme prestati da to pokušava na svaki način.
  .

 • ,,Bilo kakava politizacija krize izazvane epidemijom koronavirusa podriva poverenje građana u nadležne institucije i otežava im napore da se sa njom izbore,,

  Da živimo u normalnoj državi ova rečenica iz saopštenja bi verovatno imala smisla. Ali kako se na ovim prostorima već dugo politizuje sve što se politizovati može i iz svake se nesreće izvlači politička korist, to nas nije mimoišlo ni ovog puta. Svakodnevno se na medijima, već danima pojavljuje predsednik SNS-a sa izjavama o epidemiji. Daje komentare, savete, obaveštava nas o preduzetim merama, ,,brine o zdravlju nacije,,
  To je najočigledniji primer politizacije i kako se radi o bolesti koja ugrožava ljudske živote ta politizacija je krajnje nemoralna, šta više morbidna.
  Da smo makar malo ozbilja država o epidemiji bi govorili najeminentnji stručnjaci, ljudi struke, kojima treba dati prostor u medijima, da individualno ili u okviru diskusija po tipu okruglog stola obaveštavaju javnost o načinima sprečavanja širenja zaraze, njenim karakterisrikama i najnovijim saznanjima o osbinama virusa. Takve, pre svega TV emisije treba organizovati svakodnevno sa direktnim uključivanjem gledaoca u emisiju. Treba dati mogućnost ljudima da postavljaju pitanja koja ih zanimaju u vezi epidemije.
  Nažalost umesto toga sinoć je predsednik SNS-a obraćajući se javnosti iskoristio epidemiju za ličnu političku promociju. Nije nikakav problem da se Predsednik Države u ovakvoj situaciji obrati javnosti. Problem je način obraćanja koji je bestidno iskorišćen u svrhu najprizemnije političke propagande. Ko je gledao Njegovo saopštenje sinoć u 20 h zna o čemu pišem.
  Gde je granica moralnog posrnuća pojedinca? Ovo pitanje se odnosi i na mnoge koji su jutros poranili da na raznim sajtovima pohvale Njegovu ,,zabrinutost,, za opstanak i zdravlje nacije!!!
  Epidemija je ozbilja, trajaće, nažalost odneće određeni broj života ali kao i svaka nesreća proći će ranije ili kasnije. Ono što se duboko ukorenilo u Dušu Nacije, moralna kriza, kriza vrednosti, kriza identiteta, koja kao rđa nagriza i unuštava zdravo tkivo Naroda. Tome se kraj ne nazire.