Saopštenje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

Nakon što su u Srbiji u poslednjih nekoliko dana potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa, uz očekivanje da će taj broj iz dana u dan rasti baš kao što je to slučaj i u ostalim državama sveta koje su zahvaćene epidemijom, DJB poziva sve političke stranke i političare, pa i Vladu i predsednika Srbije, da se uzdrže od bilo kakve politizacije ovog pitanja kojim treba da se bave isključivo stručnjaci i nadležne zdravstvene institucije.

Bilo kakva politizacija krize izazvane epidemijom koronavirusa podriva poverenje građana u nadležne institucije i otežava im napore da se sa njom izbore. Trenutak za analizu i eventualnu kritiku rada nadležnih službi nije dok postoji realna opasnost od epidemije, već nakon što se ona završi. DJB smatra da je sebično i neodgovorno manipulisati osećajem straha i neizvesnosti građana zarada dobijanja nekih političkih poena, bez obzira da li to radi vlast ili opozicija.

DJB apeluje i na građane da ne nasedaju na glasine koje za cilj imaju širenje panike, već da iskažu odgovornost i prate savete nadležnih zdravstvenih institucija, pre svega Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo.Bas kad se razocaram u DjB jer je izabrao bojkot, DJB po ko zna koji put pokaze da je dragoceno i retko zrno razuma i izadje sa trezvenim normalnim i ozbiljnim stavom kojem vjerujem i kojeg cu poslusati.Upravo zato protivnik sam bojkota jer DJB ima obavezu da udje u institucije i promeni sistem.Mora se za to boriti svim političkim sredstvima i ne sme prestati da to pokušava na svaki način.
    .

  • ,,Bilo kakava politizacija krize izazvane epidemijom koronavirusa podriva poverenje građana u nadležne institucije i otežava im napore da se sa njom izbore,,

    Da živimo u normalnoj državi ova rečenica iz saopštenja bi verovatno imala smisla. Ali kako se na ovim prostorima već dugo politizuje sve što se politizovati može i iz svake se nesreće izvlači politička korist, to nas nije mimoišlo ni ovog puta. Svakodnevno se na medijima, već danima pojavljuje predsednik SNS-a sa izjavama o epidemiji. Daje komentare, savete, obaveštava nas o preduzetim merama, ,,brine o zdravlju nacije,,
    To je najočigledniji primer politizacije i kako se radi o bolesti koja ugrožava ljudske živote ta politizacija je krajnje nemoralna, šta više morbidna.
    Da smo makar malo ozbilja država o epidemiji bi govorili najeminentnji stručnjaci, ljudi struke, kojima treba dati prostor u medijima, da individualno ili u okviru diskusija po tipu okruglog stola obaveštavaju javnost o načinima sprečavanja širenja zaraze, njenim karakterisrikama i najnovijim saznanjima o osbinama virusa. Takve, pre svega TV emisije treba organizovati svakodnevno sa direktnim uključivanjem gledaoca u emisiju. Treba dati mogućnost ljudima da postavljaju pitanja koja ih zanimaju u vezi epidemije.
    Nažalost umesto toga sinoć je predsednik SNS-a obraćajući se javnosti iskoristio epidemiju za ličnu političku promociju. Nije nikakav problem da se Predsednik Države u ovakvoj situaciji obrati javnosti. Problem je način obraćanja koji je bestidno iskorišćen u svrhu najprizemnije političke propagande. Ko je gledao Njegovo saopštenje sinoć u 20 h zna o čemu pišem.
    Gde je granica moralnog posrnuća pojedinca? Ovo pitanje se odnosi i na mnoge koji su jutros poranili da na raznim sajtovima pohvale Njegovu ,,zabrinutost,, za opstanak i zdravlje nacije!!!
    Epidemija je ozbilja, trajaće, nažalost odneće određeni broj života ali kao i svaka nesreća proći će ranije ili kasnije. Ono što se duboko ukorenilo u Dušu Nacije, moralna kriza, kriza vrednosti, kriza identiteta, koja kao rđa nagriza i unuštava zdravo tkivo Naroda. Tome se kraj ne nazire.