Саопштењe

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

Председник СНС-а и Србије је вечерас одузео Народној скупштини Уставом дефинисану надлежност одлучивања о увођењу ванредног стања и практично извршио државни удар, уз отворено саучесништво председнице Владе и председнице Народне Скупштине. Србија је на корак од диктатуре.

На епидемије и пандемије се односи Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Несхватљиво је да председник СНС-а, председница Народне скупштине и председница Владе не познају законе, не поштују Устав и злоупотребљавају свој положај, практично суспендујући највише законодавно тело. Изгледа да је за председника СНС-а много важније питање како одгодити пропале изборе од поштовања Устава и закона Републике Србије.

Члан 200. став 1. Устава Републике Србије јасно прописује да одлуку о ванредном стању доноси Народна скупштина. Без икаквог образложења, прећутно самопрогласивши да “скупштина није у могућности да се састане”, председник СНС-а и Србије противуставно је преузео ингеренције Скупштине и прогласио да су одлуке Владе, чији рад Скупштина треба да контролише, изнад Устава Србије.

Подсећамо јавност да је пре само 10 дана председник СНС-а и Србије расписао парламентарне изборе, након чега је Народна скупштина наставила да заседа и доноси законе. То је правдано завршавањем “неодложних послова”. Увођење ванредног стања, изгледа, за председника СНС-а и председницу Народне скупштине, не спада у категорију “неодложних послова”.

Наредних 48 сати ће показати да ли је намера председника СНС-а била само да се самопромовише на РТС-у и он буде тај који ће народу објавити да он и нико други до он уводи ванредно стање или има намеру да дугорочно суспендује Скупштину и практично уведе диктатуру користећи ће смешним изговором да је Влада донела одлуку о забрани окупљања и да је примени на Народну Скупштину и народне посланике.

У наредних 48 сати ћемо видети да ли ће председница Народне Скупштине поштовати став 8. из члана 200. Устава и заказати седницу Скупштине која ће расправљати о увођењу ванредног стања онако како то захтева Устав.

ДЈБ ће се борити против кршења Устава, суспендовања Народне Скупштине и практичног увођења диктатуре под плаштом опасности од вируса свим расположивим правним средствима.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар