VIDEO Саопштењe

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Након што је 15. марта председник СНС-а и Србије прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање, уз саучесништво председница Скупштине и Владе, народни посланици ДЈБ упутили су им званична питања с циљем разјашњења околности под којима су то учинили.

1. Да ли је председници Народне Скупштине познато да члан 200. став 5. може да се искористи само ако Народна скупштина није у стању да се састане?

2. Због чега председница Народне скупштине није сазвала седницу Народне скупштине поводом проглашења ванредног стања и по ком основу је утвдила да  Народна скупштина није у стању да се састане?

3. Ко је одлучио и на основу чега да Народна скупштина није у могућности да се састане и зашто то образложење није део Одлуке?

4. Да ли је основ за немогућност да се састане Народна скупштина правне природе, конкретно да ли је то Наредба о забрани јавних окупљања, као што је објављено у појединим медијима или је у питању нека друга фактичка немогућност да се скупштина састане?

5. Да ли председница Народне Скупштине зна да одлука једног министарства о забрани јавних окупљања не може да буде јача од Устава, суспендује Народну скупштину и одузме јој Уставом дате надлежности?

6. Због чега председница Народне скупштине није у складу са чланом 200. став 8. Устава у Уставом прописаном року, на дневни ред Народне скупштине ставила потврђивање Одлуке о проглашењу ванредног стања, коју су донели председница Народне скупштине, председник Републике и председница Владе, с обзиром да је у складу са чланом 106. Устава Народна скупштина у заседању после проглашења ванредног стања?

7. Зашто се председница Народне скупштине одлучила за одлуку о увођењу ванредног стања без икакве јавне расправе и консултација са Народном скупштином када је из члана 200. став 1. Устава потпуно јасно да се ванредно стање уводи само ако постоји опасност која “угрожава опстанак државе или грађана”, а да је за епидемије и пандемије предвиђено проглашење ванредне ситуацију у складу са Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама?

Посланици ДЈБ очекују од председнице Скупштине и Владе, као и од председника СНС-а и Србије да кроз одговоре на ова питања хитно јавности Србије понуде објашњења због чега су својим поступцима угрозили уставни поредак у земљи и мимо Устава и закона одузели надлежности Народној скупштини, онемогућивши народне посланике да испуне своју обавезу расправљања и одлучивања о увођењу ванредног стања у земљи.