Саопштењe

ДЈБ захтева од Маје Гојковић да се врати у уставни оквир и закаже седницу Скупштине

Народни посланици ДЈБ упутили су данас званичан захтев председници Народне скупштине Маји Гојковић да хитно закаже седницу и сазове народне посланике у Дом Народне скупштине на Тргу Николе Пашића, како би Скупштина могла да расправља и одлучи о проглашеном ванредном стању, а функционисање државе вратило у уставне оквире.

Подсећамо јавност да Устав Републике Србије прописује да одлуку о увођењу ванредног стања доноси Народна скупштина, а да у случају да је донесе било који други орган, Народна скупштина има обавезу да у року од 48 сати потврди или поништи ту одлуку. Устав такође прописује да у случају увођења ратног или ванредног стања Скупштина заседа без позива у пуној надлежности.

Чињеница да су у периоду између 15. и 17. марта прекршене све ове одредбе Устава Републике Србије јасно говори да је уставни поредак у Србији угроженији него икада у новијој српској историји. Подсећамо вас да Народној скупштини надлежности да одлучује – нарочито у тренуцима великих криза – нису одузимане ни током изгнанства у Првом светском рату, већ је Скупштина заседала и на Крфу.

Током ванредног стања, док се укидају права грађана, народни посланици морају бити у првим редовима борбе против могућих злоупотреба и давања превелике слободе било ком државном органу да доноси евентуално неразумне одлуке под плаштом борбе против епидемије. Народни представници у Народној скупштини су једина гаранција грађанима да се при укидању права и слобода зарад ванредног стања неће отићи предалеко, већ само онолико колико је то неопходно.

Посланици ДЈБ су писмено тражили и хитан пријем код Маје Гојковић, како би добили директно објашњење због чега су Народној скупштини, супротно Уставу, одузете надлежности одлучивања, а њен рад суспендован.

Прочитајте још и:

(Видео) Посланици ДЈБ захтевају хитан одговор зашто је суспендована Народна скупштина

Председник СНС-а прекршио Устав, суспендовао Скупштину и прогласио ванредно стање

ДЈБ позива на уздржавање од политизације епидемије коронавируса

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар