Saopštenje

DJB zahteva od Maje Gojković da se vrati u ustavni okvir i zakaže sednicu Skupštine

Narodni poslanici DJB uputili su danas zvaničan zahtev predsednici Narodne skupštine Maji Gojković da hitno zakaže sednicu i sazove narodne poslanike u Dom Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, kako bi Skupština mogla da raspravlja i odluči o proglašenom vanrednom stanju, a funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire.

Podsećamo javnost da Ustav Republike Srbije propisuje da odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Narodna skupština, a da u slučaju da je donese bilo koji drugi organ, Narodna skupština ima obavezu da u roku od 48 sati potvrdi ili poništi tu odluku. Ustav takođe propisuje da u slučaju uvođenja ratnog ili vanrednog stanja Skupština zaseda bez poziva u punoj nadležnosti.

Činjenica da su u periodu između 15. i 17. marta prekršene sve ove odredbe Ustava Republike Srbije jasno govori da je ustavni poredak u Srbiji ugroženiji nego ikada u novijoj srpskoj istoriji. Podsećamo vas da Narodnoj skupštini nadležnosti da odlučuje – naročito u trenucima velikih kriza – nisu oduzimane ni tokom izgnanstva u Prvom svetskom ratu, već je Skupština zasedala i na Krfu.

Tokom vanrednog stanja, dok se ukidaju prava građana, narodni poslanici moraju biti u prvim redovima borbe protiv mogućih zloupotreba i davanja prevelike slobode bilo kom državnom organu da donosi eventualno nerazumne odluke pod plaštom borbe protiv epidemije. Narodni predstavnici u Narodnoj skupštini su jedina garancija građanima da se pri ukidanju prava i sloboda zarad vanrednog stanja neće otići predaleko, već samo onoliko koliko je to neophodno.

Poslanici DJB su pismeno tražili i hitan prijem kod Maje Gojković, kako bi dobili direktno objašnjenje zbog čega su Narodnoj skupštini, suprotno Ustavu, oduzete nadležnosti odlučivanja, a njen rad suspendovan.

Pročitajte još i:

(Video) Poslanici DJB zahtevaju hitan odgovor zašto je suspendovana Narodna skupština

Predsednik SNS-a prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje

DJB poziva na uzdržavanje od politizacije epidemije koronavirusa

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar