Saopštenje

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

Drage kolege narodni poslanici,

Institucija Narodne skupštine je u velikoj opasnosti. Oduzete su joj sve nadležnosti i praktično je suspendovana. Ovo se dešava u trenutku u kome činjenica da su nas građani birali da u Skupštini štitimo njihova prava i interese ima poseban značaj. Epidemija koronavirusa u Srbiji kod građana izaziva osećaj velike neizvesnosti i straha, a kod nekih čak i panike. Na svim državnim institucijama je velika odgovornost da u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije učine sve da kroz ovu krizu prođemo što bezbolnije. 

Kao što znate, Ustav Republike Srbije propisuje da odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Narodna skupština, a da u slučaju da je donese bilo ko drugi, Narodna skupština ima obavezu da u roku od 48 sati potvrdi ili poništi tu odluku. Ustav takođe propisuje da u slučaju uvođenja ratnog ili vanrednog stanja Skupština zaseda bez poziva u punoj nadležnosti.

Činjenica da su u periodu između 15. i 17. marta prekršene sve ove odredbe Ustava Republike Srbije jasno govori da je ustavni poredak u Srbiji ugroženiji nego ikada u novijoj srpskoj istoriji. Podsećamo vas da Narodnoj skupštini nadležnosti da odlučuje – naročito u trenucima velikih kriza – nisu oduzimane ni tokom izgnanstva u Prvom svetskom ratu, već je Skupština zasedala i na Krfu. 

Pozivamo vas da zajedno odbranimo ustavni poredak u Srbiji tako što ćemo zaštititi integritet, dostojanstvo i nadležnost Narodne skupštine. Odbrana integriteta i nadležnosti Narodne skupštine jeste naša dužnost i obaveza prema građanima koji su nas birali da ih u Skupštini predstavljamo i štitimo njihove interese. 

Tokom vanrednog stanja, dok se ukidaju prava građana, mi moramo biti u prvim redovima borbe protiv mogućih zloupotreba i davanja prevelike slobode bilo kom državnom organu da donosi eventualno nerazumne odluke pod plaštom borbe protiv epidemije. Mi smo jedina garancija građanima da se pri ukidanju prava i sloboda zarad vanrednog stanja neće otići predaleko, već samo onoliko koliko je to neophodno.

Molimo vas da ovaj poziv na zajedničko delovanje u odbrani integriteta Narodne skupštine shvatite krajnje ozbiljno, jer ovo nije trenutak za partijsko-ideološke podele, već za očuvanje principa funkcionisanja države unutar ustavnih okvira.

Trenutak u kome se nalazimo zahteva da se bez ikakvih podela, zajedno i hrabro, založimo za vraćanje svih ustavnih ingerencija i nadležnosti odlučivanja najvišem organu vlasti u zemlji, u kome s ponosom predstavljamo građane.

U nadi da ćemo se već danas videti u Domu Narodne Skupštine na Trgu Nikole Pašića, srdačno vas sve pozdravljamo.

NARODNI POSLANICI DJB

Saša Radulović
Branka Stamenković
Vojin Biljić

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar