Saopštenje

Poslanici DJB: Otvoreno pismo svim narodnim poslanicima

Drage kolege narodni poslanici,

Institucija Narodne skupštine je u velikoj opasnosti. Oduzete su joj sve nadležnosti i praktično je suspendovana. Ovo se dešava u trenutku u kome činjenica da su nas građani birali da u Skupštini štitimo njihova prava i interese ima poseban značaj. Epidemija koronavirusa u Srbiji kod građana izaziva osećaj velike neizvesnosti i straha, a kod nekih čak i panike. Na svim državnim institucijama je velika odgovornost da u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije učine sve da kroz ovu krizu prođemo što bezbolnije. 

Kao što znate, Ustav Republike Srbije propisuje da odluku o uvođenju vanrednog stanja donosi Narodna skupština, a da u slučaju da je donese bilo ko drugi, Narodna skupština ima obavezu da u roku od 48 sati potvrdi ili poništi tu odluku. Ustav takođe propisuje da u slučaju uvođenja ratnog ili vanrednog stanja Skupština zaseda bez poziva u punoj nadležnosti.

Činjenica da su u periodu između 15. i 17. marta prekršene sve ove odredbe Ustava Republike Srbije jasno govori da je ustavni poredak u Srbiji ugroženiji nego ikada u novijoj srpskoj istoriji. Podsećamo vas da Narodnoj skupštini nadležnosti da odlučuje – naročito u trenucima velikih kriza – nisu oduzimane ni tokom izgnanstva u Prvom svetskom ratu, već je Skupština zasedala i na Krfu. 

Pozivamo vas da zajedno odbranimo ustavni poredak u Srbiji tako što ćemo zaštititi integritet, dostojanstvo i nadležnost Narodne skupštine. Odbrana integriteta i nadležnosti Narodne skupštine jeste naša dužnost i obaveza prema građanima koji su nas birali da ih u Skupštini predstavljamo i štitimo njihove interese. 

Tokom vanrednog stanja, dok se ukidaju prava građana, mi moramo biti u prvim redovima borbe protiv mogućih zloupotreba i davanja prevelike slobode bilo kom državnom organu da donosi eventualno nerazumne odluke pod plaštom borbe protiv epidemije. Mi smo jedina garancija građanima da se pri ukidanju prava i sloboda zarad vanrednog stanja neće otići predaleko, već samo onoliko koliko je to neophodno.

Molimo vas da ovaj poziv na zajedničko delovanje u odbrani integriteta Narodne skupštine shvatite krajnje ozbiljno, jer ovo nije trenutak za partijsko-ideološke podele, već za očuvanje principa funkcionisanja države unutar ustavnih okvira.

Trenutak u kome se nalazimo zahteva da se bez ikakvih podela, zajedno i hrabro, založimo za vraćanje svih ustavnih ingerencija i nadležnosti odlučivanja najvišem organu vlasti u zemlji, u kome s ponosom predstavljamo građane.

U nadi da ćemo se već danas videti u Domu Narodne Skupštine na Trgu Nikole Pašića, srdačno vas sve pozdravljamo.

NARODNI POSLANICI DJB

Saša Radulović
Branka Stamenković
Vojin Biljić

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar