VIDEO Саопштењe

ДЈБ: Србија вапи за децентрализацијом извршне власти

Србији је потребна децентрализација, али не разбијањем државе, судске и законодавне власти, већ децентрализација извршне власти. Пре свега то значи враћање изворних прихода локалним самоуправама, уместо да министарства имају велики буџет и да министри носе тај ћуп и деле из њега коме хоће. Порези које људи плаћају на локалу, треба да остану на локалу, у том месту где живе. Локал треба да одлучује о својој судбини, а не да зависи од министарства. То је права децентрализација, рекао је председник ДЈБ и народни посланик Саша Радуловић.

Кад кажете аутономија, мисли се на судску, законодавну и извршну власт, а децентрализација се односи само на извршну власт, пре свега на финансије. То значи да на локалу више остаје новца за развој.

Треба да имамо посланике који ће директно да одговарају локалу тако што се бирају по већинском систему, да грађани гласају за свог посланика. Треба  да цео систем на локалу у економији има већу аутономију него што има покрајина.  Свака власт је хтела да задржи све конце у својим рукама. ДЈБ води супротну политику. Ону која је у интересу грађана. Ниједна власт до сада, ни црвена, ни жута ни садашња нису хтели да створе фер и поштене изборне услове, рекао је Радуловић током данашњег обраћања нацији из Дома Народне скуштине.

Годинама су свима пуна уста децентрализације, а до сада ниједна власт је није увела. Ово су кључне ствари које морамо да урадимо у Србији. Једино ДЈБ има политичку вољу да то спроведе. Оно што ради извршна власт, последице осећате ви, у свакој области друштва је таква ситуација, суштинска промена треба да крене у главама људи, рекао је Радуловић.

То не можете урадити силом и то се неће десити на улици. На улици су се дешавале промене само уз помоћ хулигана и страних фактора. Промене ће доћи када схватимо да имамо марионете и у власти и у опозицији. Ово је маратон, ваља нам истрајати и не одустајати. Био сам министар привреде 4 месеца 23 дана и показао сам да може са истим људима да сe постигну резултати, када дефинишете мере и учинке. И нису нам потребни супер људи да раде, исти ти људи када поставите мере, почињу да раде.

Народни посланик и потпредседник Доста је било Војин Биљић обавестио је јавност о покушају понижавања које је доживео на улазу у Привредни суд у Бегораду од стране обезбеђења суда.

– Имао сам непријатну сцену у Привредном суду, окружили су ме припадници обезбеђења, јер нисам имао маску. Народни посланик ужива имунитет и ниједна власт не може ометати народног посланика. Протестовао сам код председника Привредног суда Јована Јовановића, он је одбио да разговара са мном. Понижавање посланика је најбољи пут да се понизе сви грађани. Сведоци смо да се свакодненовно народни посланици понижавају.

Покушали су у Скупштини да нас натерају да носимо бесмислене маске, за које и ЗСО каже да ничему не служе. Успели смо да сачувамо наш интегритет, јер не пристајемо на понижавање. Нећемо трпети понижење јер то значи да пристајемо да будемо поробљени. Сведоци сте да у дужем периоду ДЈБ штити интересе грађана, народне суверености, бори се против бесмислених мера власти, која жели да нас доведе у понижавајући положај. Грађани су носилац суверености, а сви остали треба да се боје грађана и да поносно носе поверење грађана.

Борићемо се да достојанствено представљамо грађане који су нам дали поверење. Уколико успеју да нас претворе у гласачку машину власти, значи да су грађани остваљени на милост и немилост не само власти, већ и њиховим налогодавцима. То значи да нећемо бити слободни, да нећемо уживати слободу коју су за нас извојевали наши преци. То ће значити да сувереност код нас врше страни центри моћи. Уколико нас народне посланике подјарме, сведу само на гласачку машину, ви ћете бити робље. Не смемо ћутати док се покушава да се народ ставио под сферу глобалистичких финансијских и фармацеутских пипака, рекао је Биљић.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mislim da bi trebalo sto pre predati potpise, posto je situacija jasna da od bojkota nema nista. Razlog je taj da rts a i jos neke druge televizije sa nacionalnom frekvencijom nece moci da ignorisu DJB kada ona zvanicno bude proglasena za izbornu listu. Pocele su predizborne emisije u kojima gostuju predstavnici stranaka koje ucestvuju na izborima. Takodje primetio sam i kratke izvestaje o kampanjama svih izbornih lista. Do konacne pobede!