Саопштењe

РИК одбио да провери садржај записника, следећи корак Управни суд

Републичка изборна комисија је одбила да у складу са законом отвори џакове са изборним материјалом и провери веродостојност записника са бирачких места, чиме је поступила не само супротно Закону и судској пракси већ и супротно својој досадашњој пракси из претходних изборних циклуса.

На истој седници РИК је одбио да по службеној дужности поништи изборе на оним бирачким местима на којима је то морао учинити због недостатака у записницима који се нису могли подвести под незнатне грешке.

Преко 90% контролисаних записника нема време када је бирачки одбор завршио са радом и изгледају као да их је у једној општини попуњавала иста особа. Велики број записника је непотписан од стране чланова бирачког одбора.

Оно што је несхватљиво и посебно опасно по демократију у Србији, је то што је једино представник ДЈБ у РИК-у гласао за отварање џакова и проверу веродостојноси записника, док су сви други представници опозиције били против тог, иначе по закону неопходног пута за законитост избора. Испада да се сви остали чланови РИК-а из редова опозиције залажу за нетранспарентне и неслобоне изборе и да им је циљ да се ни под којим условима не утврди стварна изборна воља грађана.

Подсећамо да је ДЈБ поднео преко 2700 благовремених приговора са исто толико бирачких места, у којима је оспоравао тачност бројања гласова констатованих на записницима, али и број гласачких листића у џаковима. Одлуком да се не провере примедбе ДЈБ, РИК је доказао да му улога није заштита законитости избора већ саучествовање у прекрајању изборне воље грађана. ДЈБ ће против одлука РИК-а покренути поступке пред Управним судом.

На сваким изборима у последњих 30 година власт различитим методама покраде између 5% и 10% гласова. ДЈБ се и на овим изборима, као и на претходним изборима, бори да заштити изборну вољу грађана. Од те борбе нећемо одустати без озбира на противзаконите одлуке РИК-а и судова. За демократију у Србији и будућност наше деце је важно да остане траг.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Osnovni problem je sto oni koji na ovome nivou, “drzavnom”, krse zakone nisu sankcionisani. Taj sto bi trebao da ih osudi je deo ekipe – vrana vrani oci ne vadi.
    Ostaje da se proveri kako su glasali oni koji sigurno nisu glasali.

  • “Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовештвом”, славни Његош. И Вучић је некада био опозиција. Све на брдо, па низ брдо. Полако ДЈБ, доћи ће и на вас ред. Што будете праведнии дуже ће те трајати. Шта, овај свет почива у “огреби и за.еби”, где сам ту ја? Хоћу све и сада. Не господо то само тако изгледа, није иста логика неба и земље. Стари Срби су се плашили да ће им небо пасти на главу. Ми се више никога и ничега не бојимо. Ми све знамо, осим како видимо једни друге? Објасни ми брате па да и ја знам, али пази кад причаш, пишеш шта хоћеш, мораш бити спреман да чујеш, прочиташ и шта нећеш. Како се после преламања светлости у оку, пута кроз нерв тамо у пихтијастој можданом маси створи слика? Слобода речи, то смо ми већ имали у Милановој Србији, тек страсалој из турског ропства, пре ЕУ. Да, Бог нам дао а ђаво неда, пали смо у комунистичко ропство, једноумље. Неће ни оно до века, утемељено је на лажи, терору и превари, плитак темељ и отете виле на Дедињу. У речи, на туђој несрећи се не гради срећа, и не требате бити верник па да видите да ће овом доћи крај.

  • Da li je bilo nezavisnih svedoka u vašem ponovnom brojanju? . Ako su ovo stvarno falsifikovani zapisnici momentalno treba da zovete policiju a ne da pokrećete proces pred sudom.