Saopštenje

RIK odbio da proveri sadržaj zapisnika, sledeći korak Upravni sud

Republička izborna komisija je odbila da u skladu sa zakonom otvori džakove sa izbornim materijalom i proveri verodostojnost zapisnika sa biračkih mesta, čime je postupila ne samo suprotno Zakonu i sudskoj praksi već i suprotno svojoj dosadašnjoj praksi iz prethodnih izbornih ciklusa.

Na istoj sednici RIK je odbio da po službenoj dužnosti poništi izbore na onim biračkim mestima na kojima je to morao učiniti zbog nedostataka u zapisnicima koji se nisu mogli podvesti pod neznatne greške.

Preko 90% kontrolisanih zapisnika nema vreme kada je birački odbor završio sa radom i izgledaju kao da ih je u jednoj opštini popunjavala ista osoba. Veliki broj zapisnika je nepotpisan od strane članova biračkog odbora.

Ono što je neshvatljivo i posebno opasno po demokratiju u Srbiji, je to što je jedino predstavnik DJB u RIK-u glasao za otvaranje džakova i proveru verodostojnosi zapisnika, dok su svi drugi predstavnici opozicije bili protiv tog, inače po zakonu neophodnog puta za zakonitost izbora. Ispada da se svi ostali članovi RIK-a iz redova opozicije zalažu za netransparentne i neslobone izbore i da im je cilj da se ni pod kojim uslovima ne utvrdi stvarna izborna volja građana.

Podsećamo da je DJB podneo preko 2700 blagovremenih prigovora sa isto toliko biračkih mesta, u kojima je osporavao tačnost brojanja glasova konstatovanih na zapisnicima, ali i broj glasačkih listića u džakovima. Odlukom da se ne provere primedbe DJB, RIK je dokazao da mu uloga nije zaštita zakonitosti izbora već saučestvovanje u prekrajanju izborne volje građana. DJB će protiv odluka RIK-a pokrenuti postupke pred Upravnim sudom.

Na svakim izborima u poslednjih 30 godina vlast različitim metodama pokrade između 5% i 10% glasova. DJB se i na ovim izborima, kao i na prethodnim izborima, bori da zaštiti izbornu volju građana. Od te borbe nećemo odustati bez ozbira na protivzakonite odluke RIK-a i sudova. Za demokratiju u Srbiji i budućnost naše dece je važno da ostane trag.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Osnovni problem je sto oni koji na ovome nivou, “drzavnom”, krse zakone nisu sankcionisani. Taj sto bi trebao da ih osudi je deo ekipe – vrana vrani oci ne vadi.
    Ostaje da se proveri kako su glasali oni koji sigurno nisu glasali.

  • “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečoveštvom”, slavni Njegoš. I Vučić je nekada bio opozicija. Sve na brdo, pa niz brdo. Polako DJB, doći će i na vas red. Što budete pravednii duže će te trajati. Šta, ovaj svet počiva u “ogrebi i za.ebi”, gde sam tu ja? Hoću sve i sada. Ne gospodo to samo tako izgleda, nije ista logika neba i zemlje. Stari Srbi su se plašili da će im nebo pasti na glavu. Mi se više nikoga i ničega ne bojimo. Mi sve znamo, osim kako vidimo jedni druge? Objasni mi brate pa da i ja znam, ali pazi kad pričaš, pišeš šta hoćeš, moraš biti spreman da čuješ, pročitaš i šta nećeš. Kako se posle prelamanja svetlosti u oku, puta kroz nerv tamo u pihtijastoj moždanom masi stvori slika? Sloboda reči, to smo mi već imali u Milanovoj Srbiji, tek strasaloj iz turskog ropstva, pre EU. Da, Bog nam dao a đavo neda, pali smo u komunističko ropstvo, jednoumlje. Neće ni ono do veka, utemeljeno je na laži, teroru i prevari, plitak temelj i otete vile na Dedinju. U reči, na tuđoj nesreći se ne gradi sreća, i ne trebate biti vernik pa da vidite da će ovom doći kraj.

  • Da li je bilo nezavisnih svedoka u vašem ponovnom brojanju? . Ako su ovo stvarno falsifikovani zapisnici momentalno treba da zovete policiju a ne da pokrećete proces pred sudom.