Саопштењe

РИК пропустио законски рок, ДЈБ захтева понишавање избора и расписивање нових

Имајући у виду чињеницу да је у складу са чланом 78 Закона о избору народних посланика, Републичка изборна комисија дужна да у року од 96 часова од затварања бирачких места утврди:

  • укупан број бирача уписаних у бирачки списак,
  • укупан број бирача који је гласао на бирачким местима,
  • укупан број гласачких листића примљених на бирачким местима,
  • укупан број неупотребљених  гласачких листића,
  • укупан број неважећих гласачких листића,
  • укупан број важећих гласачких листића и
  • укупан број гласова за сваку листу појединачно,

те да је у том року дужна да утврди резултате избора и о томе сачини посебан записник, а да то све Републичка изборна комисија није учинила у законом прописаном преклузивном  року,  то захтевамо да:

  • Републичка изборна комисија одмах обустави све радње у  вези са спровођем избора и констатује да је пропустила императиван рок из члана 78 Закона о избору народних посланика, те да није могуће окончати изборни процес у складу са Законом
  • Председник Републике распише нове  изборе за народне посланике у складу са Уставом и законом

Сама чињеница пропуштања преклузивног рока из члана 78 Закона о избору народних посланика значи да цео изборни процес више није у складу са законом, па га и није могуће спровести до краја. Једино могуће решење у складу са Уставом и законом је расписивање нових избора за народне посланике.

Подсећамо да је и сам председник Републичке изборне комисије, г. Димитријевић 25.06.2020. на седници која је започела у 9:00 часова, око 11:00 часова пред камерама упозорио чланове Републичке изборне комисије да истиче рок за утврђивање чињеница из члана 78 Закона и да до 20 часова тог дана РИК мора да се утврди резултате избора, али да и поред тога још увек није поступљено по законском захтеву, чиме је цео изборни процес изгубио и легалитет и легитимитет, тако да је једино могуће решење у тој ситуацији поновно расписивање избора за народне посланике.

Стога, захтевамо да у складу са Уставом и законом, председник Републике распише поново изборе за народне посланике.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Пре 1 секунде
    Saša, ne možete sebi da dozvolite skupo plaćen luksuz da izađete na izbore a da nemate dovoljan broj kontrolora za svako biračko mesto. U Srbini je 8253 biračkih mesta i teško je a verovatno i nemoguće za DJB da ima svoje kontrolore u svakoj ruralnoj sredini ali u najvećim srpskim gradovima morali biste da pokrijete biračka mesta u svim opštinama. A ti vaši kontrolori ne smeju biti obični blejači koji sede samo da bi uzeli dnevnicu već moraju da prođu obuku kako bi bili upoznati sa svim prevarnim trikovima kojima se služi SNS i da bi iste odmah mogli da primete i prijave RIK-u. Među svojim mlađim glasačima vi prvo što treba da radite je da stvorite bazu iz koje ćete regrutovati obučene kontrolore kako bi sprečili da nas kradu!

  • морате да нађете начина да организујете 2.000.000 људи да свако учествује и тиме свако да неоспоран допринос довођења система у поштенији и правилнији ред … овако, истине јесте на вашој страни, али заинтересована већина је на њиховој, и наравно таква већина јесте свесна неправде коју чини да би опстала на власти, али то оправдава неправдом коју су чинили њима претходници које су они сменили и тиме да је сада њихов ред да и они мало отимају, и не можете их сменити користећи њихове методе, њихов простор за надметање и њихова правила игре ( њихово, а у ствари глоблистичко које им је одобрено од стране ментора да употребљавају) … 2.000.000 људи, баш људи, постоји и само је почетак њиховог организовања тежак, када крене остало ће ићи природним путем… морате изаћи из Матрице

  • Slazem se da su izbori pokradeni i da ih treba ponistiti i ponoviti uz strogu kontrolu.

    Ukoliko bi doslo do ponistavanja izbora, mislim da ponavljanje izbora usred epidemije ne bi bilo pametno.
    Postoji li clan zakona koji regulise to i koji odredjuje mere ukoliko trenutno nismo u mogucnosti da odrzimo izbore?

    Imajuci epidemiju u vidu, ideja o tehnickoj vladi koja bi imala mandat godinu dana, do novih izbora, mi deluje kao dobro resenje.