Ауторски текст

Војин Биљић: Грађани могу да туже Привредни суд

Сви грађани који су по било ком основу боравили у Привредном суду у Београду у време ванредне ситуације, имају право да туже овај суд и захтевају накнаду штете због повреде права из члана 8 Европске конвенције.

Ово из разлога што је председник суда Јован Јовановић донео наредбу којом је судску стражу овластио да на грађанима врше прегледе (мерењем телесне температуре) и прикупљају податке о здравственом стању што иначе по закону могу вршити само стручна лица, лекари, али и даље од тога, овластио је судску стражу да принудно дезинфикује грађане прскањем по телу непознатом течношћу, што је апсолутно недопуштено задирање у право на приватност, али и у право на физички интегритет грађана.

После овога, не треба да нас зачуди и ако се судској стражи доделе одбране по службеној дужности. Јер, ако могу да пружају здравствену заштиту и да прикупљају податке о здравственом стању људи, зашто не би могли да буду и адвокати?

Што, с обзиром на то колико се председник суда који решава милионске предмете разуме у људска права и колико поштује препоруке СЕ о поштовању људских права у доба короне, ово уопште није незамислив сценарио.

Војин Биљић

народни посланик, адвокат и потпредседник ДЈБ


Прочитајте још и:

Казне иживљавања власти над грађанима у ванредном стању су ненаплативе

Код фризера нормално, а у Скупштину у скафандеру

Како Црта и Отворени парламент релативизују државни удар

Два века пријатељства

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар