Ауторски текст

Казне иживљавања власти над грађанима у ванредном стању су ненаплативе

Након што је Уставни суд јавно објавио да је у време ванредног стања свој рад организовао у складу са одлукама државних органа( читај: уредбама Владе и нижим актима извршне власти), постало је потпуно јасно да је Устав и формално-правно остао без свог чувара и да се од Уставног суда не може очекивати ништа до понижења те институције али и саме државе. То међутим и даље не значи да ће противуставни акти о забрани кретања и кућном притвору и кажњавању за та дела, које је донела извршна власт, у коначном заиста и довести до осуде и кажњавања грађана Србије који нису поступали по тим актима. Ево о чему је овде реч.

Између осталих уредби, којима је за време противуставне узурпације надлежности Народне скупштине Влада вршила законодавну власт, донета је и Уредба о роковима у судским поступцима, по којој се рокови за подношење инцијалних аката, али и рокови за изјављивање жалби престају тећи за време ванредног стања. То суштински значи да би за свако кажњиво дело за који би било које лице било осуђено у време ванредног стања, рок за жалбу почињао да тече од дана престанка ванредног стања. Међутим, тог дана истовремено долази до престанка важења свих аката које су по основу узурпираних надлежности донели било који органи осим Народне скупштине, пошто се слобода кретања односи на ограничење основних људских права за које је надлежна искључиво Народна скупштина. Само постојање накарадног акта који је изгласала Скупштина а који носи назив Закон о потврђивању уредби на ово претерано не утиче, због забране реторактивног дејства закона, а нико се није сетио да самим законом утврди општи интерес за ретроактивно дејство нити да га протпише, па се због тога он и не може ретроактивно применити већ само за убудуће, у смислу члана 197 Устава Републике Србије, док извршна власт више не може доности акте којим ограничава људска права, пошто је у међувремену Народна скупштина противуставно вратила противуставно одузету надлежност.

Из овога се може закључити да сваким престанком важења било које наредбе министра или уредбе Владе, а што ће се свакако десити завршетком ванредног стања, мада се дешава и током трајања ванредног стања и у континуитету, сви који су у накарадним поступцима кажњени за кршење неуставне забране слободе кретања, имају могућност да изјаве жалбу и да у жалби дословно захтевају само примену два института- примену блажег закона и забрану ретроактивног дејства закона. Одлука другостепених судова по жалби би свакако морала бити ослобађајућа пресуда, са накнадом трошкова поступка странци која спор изгуби.

Све ово наравно под претпоставком да Уставни суд и даље ћути и да у складу са својом дужношћу не утврди да су Одлука о проглашењу ванредног стања и Закон о потврђивању уредби неуставни. Али чак и да то Уставни суд не учини, Комитет министара Савета Европе и Европски суд за људска права би применом неког од доступних механизама, релативно лако могли да отклоне последице иживљавања власти над људским правима грађна Србије у време ванредног стања.

Једино питање које остаје за нашу, овога пута правну струку је следеће: Да ли ће високи судови у Србији по ко зна који пут дозволити неким правницима ван граница наше земље да се смеју не само законима који се примењу већ и правном резону судија? Искрено се надам да се то неће десити.

адвокат Војин Биљић
потпредседник Доста је било

Прочитајте још и:

Код фризера нормално, а у Скупштину у скафандеру

Како Црта и Отворени парламент релативизују државни удар

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Воиине, ако ДЈБ уђе у будућу Владу, а ја нећу да платим радио- ТВ претплату зато што их немам. Шта ћете направити, хоћете ли послати судског вештака или “која то кућа нема телевизор”? Да ли гарантујете поштено суђење ” лопову” Ђиласу и диктатору Вучићу, а не мантра народни непријатељи? Да ли као странка верујете да се на туђој несрећи не гради срећа? Речју, ЕУ се распада од када је примила Хрватску. Зашто? Немачка се јавно покајала, али не и Хрватска за Јасеновац, Хрватска уноси немир, како Југи, тако и ЕУ. Зашто се распао СССР? Зверско убиство Романова и 22 милиона руске елите у “име народа”. Борис Јељцин се јавно поклонио и тражио опрост, Русија креће…Милош се покајао, али не Карађорђевићи за бацање лешева са балкона, нема среће, џаба му пријем код Трампа, без цркве Покајнице Ако уђете у Владу, хоће ли Србија погледати себе у огледало? Хоће ли Србија коначно откопани масовне комунистичке гробнице, опоити кости српске елите? Хоће ли Србија “наредити” билмезу из Лакташа да се отвори забетонирана Дражима младост у Миљевини код Фоче? Људи нису кокоши, сви су крштени, имали Печат дара Духа светога. И да нису, да су обрезани мухамеданци, Јудеји…..не може тако. Како сејеш, тако ћеш да жањеш. То су нама сместили Ватикан, Тито, Немци, Енглези, Совјети…Не господо, то је бандитска прича, банде на власти која и данас завађа народ. Они у нормалној, правној држави су као прасе у Техерану.

  • Воиине соколе, немојте објавити мој предходни коментар, а ни овај. Зашто? Може вам нанети штету и ако су велике истине. Можда је боље “киша око Крагујевца”, Србија није спремна да погледа себе у очи. Ми смо разбијен народ, а вама то не пије воде. Ви морате остати “компјутерска” странка, ни десно, ни лево. За разлику од Правног и ћосавог комуна ДБ војводе Електротехника је био тежак факултет у Сарајеву. Ко положи код Галића и Пикуле….Саша можда и не зна да су то велико српски витезови, поготово Миленко. Славили славу, ја гусло на слави о попу Милу Јововићу, Никцу од Ровина, највећем јунаку српства, какав Марко турски вазал… волели ме као своје дете, нису могли веровати да у рокенролу неко свира стари српски антички инструмент, али…мали! Књигу у шаке. Такво школство требамо.

    • Објављују људи све што није увредљиво. Није све тако црно браћо.

      п.с. И ”јашта море” што би рекли наши зулумћари. 😉

  • Sve kazne koje su izrečene kao posledica neustavno uvedenog vanrednog stanja su ništave. Svaki građanjin koji je kažnjen na osnovu toga imaće pravo potraživanja materijalne i nematerijalne štete nastale takvim činom. Odštetu građana neće snositi Država već pojedinci koji su svojim neustavnim a zatim i nezakonitim delovanjem oštetili građane. Odšteta se ima naplatiti od lica koja su neustavno i nezakonito oštetila granjane. To nisu NN lica. Oni su veoma poznati. To se neće dogoditi dok ne dođe do smene vlasti. Jedno od obećanja građanima ali i obaveze sledeće vlasti mora biti da će novi Državni organi pokrenuti postupak u ime oštećenih građana za zaštitu njihovih prava. Svaki građanin koji prijavi nastalu štetu u vreme nezakonito uvedenog vanrednog stanja mora dobiti besplatno pravno zastupanje. Troškove postupka u dokazivanju štete građanima snosiće strana koja izgubi sudski spor.

  • Мене поражава не схватање колико је опасана злоупотреба Устава која се десила и правдање тог чина речима да и тако има већину. Мислим да би народ требао да поднесе колективну тужбу против државе и свих одговорних институција због физичког и психичког малтретирања и лишавања слободе које је проистекло из те злоупотребе.

    • Придружујем се твом захтеву! Ако те занима могу добри људи из ДЈБ да ти оставе моју е-адресу па да ”пресавијемо табак”! :OK:

  • Mene zaustavila policija i dali mi 50.000 hiljada kaznu, rekli mi u sudu da imam prava na tuzbu kad se vanredno stanje zavrsi. Sta sad mogu da uradim da bi se bar kazna smanjila jer nemam odakle da platim, zbog ove bolestine ostao sam bez prakse, duzan sam i skoli gde mi udaraju kamate a nisam zaposlen i zivim od danas do sutra na racun mojih koji isto tako su ostali bez posla. A da nepominjem bolest u porodici i sve ostale probleme. Kako mogu ovo da resim?