Саопштењe

У Србији тренутно нема активних 5Г станица

Након што нам се обратио велики број грађана с молбом да сазнамо да ли у Србији постоји 5Г мрежа, обратили смо се Министарству трговине, туризма и телекомуникација и РАТЕЛ-у с питањима када је почело постављање предајника 5Г мреже, на којим тачно локацијама, када се планира покривање целе територије Србије 5Г мрежом и да ли су вршене анализе утицаја 5Г мреже на животну средину.

У одговору који смо добили од Министарства напомиње се и да су у претходном периоду већ биле издате 4 привремене дозволе: оператеру Теленор за једну локацију и оператеру Телеком за три локације, али да су те дозволе истекле и да су те базне станице искључене, те да тренутно нема активних станица 5Г мреже у Србији. Детаљније информације о периоду у коме су оне биле активне и на којим тачним локацијама добили смо од РАТЕЛ-а (Регулаторне агенције за електронске комуникације):

1) Теленор је имао привремену дозволу за једну базну станицу у Научно-технолошком парку на Звездари од 21. јуна до 19. августа 2019. године. 
2) Телеком је имао привремену дозволу за једну локацију на Савском венцу, на Београдском сајму у Булевару Живојина Мишића од 01. октобра до 29. децембра 2019. године. 
3) Телеком је имао привремену дозволу за две локације на Новом Београду (Земунска 26 и Јурија Гагарина 147) од 18. фебруара до 17. априла 2020. године.

Што се тиче нашег питања о о томе да ли су рађене анализе утицаја на животну средину, одговори Министарства и РАТЕЛ-а се донекле разликују. Док Министарство инсистира да се појединачне привремене дозволе и не могу добити без података о процени утицаја на животну средину, које морају бити саставни део захтева за издавање дозволе, РАТЕЛ напомиње да за сада не постоје анализе утицаја 5Г мреже на животну средину у нашој земљи, те да се морамо ослањати на резутате европских и светских институција које се тиме баве.

РАТЕЛ такође наглашава да за сада не постоје основни услови за почетак имплементације 5Г мреже у Србији, јер томе морају претходити како доношење Правилника о минималним условима за продају радио-феквенцијских опсега, тако и јавно надметање, издавање дозвола за коришћење радио-фреквенција и појединачних базних станица, као и контрола коришћења издатих дозвола. С друге стране, Министарство у свом одговору најављује да ће се већ до краја ове године организовати аукција за продају права коришћења радио-фреквенција.

Потребе људи за новим технологијама и бржим каналима комуникације у целом свету, па и у Србији, су евидентне и лако разумљиве. Са друге стране потпуно се ниподаштава научни приступ у елиминисању свих сумњи у потенцијалне негативне ефекте нових технологија по животну околину и здравље људи. Интерес глобалних корпорација је да смање своје трошкове и избегну сваку врсту контроле и анализе потенцијалних негативних поседница технолотије. Интерес друштва су и нове технологије и животна околина и здравље људи. Оно што је изузетно важно за правилан избор и прихватање свих нових технологија и избегавање страха људи је потпуна транспареност у погледу њиховог увођења као и озбиљне студије утицаја тих технологија на животну средину и здравље људи.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар