Образовање Саопштењe

Деци треба омогућити нормално школовање без комбиноване наставе и маски

Министарство просвете је овог септембра родитељима деце која похађају основну и средњу школу дало могућност избора између комбиноване наставе, током које деца недељу дана иду у школу, а недељу дана уче од куће, и искључиво онлајн наставе, без одласка у школу. Опција којa je први избор и за децу и за родитеље – да деца нормално похађају школу – није им ни понуђена. Министарство јавности продаје лажну бригу за децу, а у ствари прикрива неспособност да организује нормалну наставу. Последица је потпуно обесмишљавање образовања наше деце, жртвовање целе генерација деце која ће цео живот осећати последице ових експеримената и малтретирање родитеља и просветних радника.

Деца нормално иду у школу без маски и без непотребне драме у Швајцарској, Холадији, деловима Немачке, Великој Британији, Италији, Шведској. Министарствима просвете у тим земљама је јасно да школе и учионице не постоје у вакуму: деца се играју пре и после уласка у зграду школе без маски и дистанце, наставници се возе јавним превозом, улазе у продавнице и свакодневно у своју породицу доносе све вирусе и бактерије. Третирати школу као вакуум је потпуна бесмислица.

Да је Министарство просвете искрено у својој намери да децу и наставнике заштити од коронавируса, не би их све трпало у исти кош, већ би прописало посебне мере заштите за имунокомпромитовану децу и имунокомпромитоване и старије наставнике, за које знамо да представљају најугроженију групу, док би остала деца и млађи и здрави просветни радници наставили да у школу иду као и свих претходних школских година.

Настава у школи треба да се одвија без непотребног малтретирања деце и наставника мерама које имају тек психолошку, а не стварну заштиту од ширења заразе, као што је то ношење маски. Министарство просвете треба да скупи храбрости да отворено каже истину да маске не штите од инфекције, већ им је улога да створе привид да имамо некакву контролу над вирусом, а у ствари су одраз државне контроле над нама.

ДЈБ апелује на Министарство просвете да пошутје закон, да задржи опицију онлине наставе за имунокомпромитовани децу по избору родитеља и уместо комбиноване наставе, родитељима здраве деце хитно омогући нормално похађање наставе у школи, и истовремено заштити старије и имунокомпромитоване наставнике као најризичнију групу.

О аутору

Бранка Стаменковић

Покретaч сам грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa сам добилa четири нaгрaде.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар