Ауторски текст Здравство

Класичан погрешан аргумент: “Уколико маске нису делотворне, зашто их хирурзи носе?”

Ово је одговор онима који потежу класичан погрешан аргумент: “Уколико маске нису делотворне, зашто их хирурзи носе?”

Ја сам хирург. Извео сам преко 10.000 оперативних захвата носећи хируршку маску. Међутим, сама та чињеница не чини ме стручњаком за то питање. Много је важније то што сам био и уредник медицинског часописа. Знам како треба читати медицинску литературу и одвојити квалитетну науку од лоше, као и чињенице од фикције. Верујте ми, медицинска литература препуна је лоше фикције која је маскирана као медицинска наука. Врло је лако бити заведен лошом науком.

Од почетка ове пандемије прочитао сам на стотине студија које се тичу науке медицинских маски. На основу опширног прегледа и анализе, немам ни трунку сумње да здрави људи не треба да носе хируршку или платнену маску. Нити би требало да препоручујемо униврзално маскирање комплетне популације. Та препорука нема своје упориште међу научним доказима највишег ранга.

Да разјаснимо нешто на самом почетку. Теза да то што хирурзи носе маске представља доказ да “маске сигурно служе као превенција у преношењу вируса” представља логичку грешку коју бих класификовао као погрешно поређење или поређење “баба и жаба”.

Иако хирурзи носе маске да би спречили респираторне капљице да контаминирају хируршко поље и унутрашње ткиво хируршких пацијената које је током операције изложено, то је граница до које се ова аналогија може применити. Очигледно је да хирурзи не могу држати “физичко растојање” од пацијената које оперишу (изузев када користе роботику, у ком случају дефинитивно не бих носио маску).

Пандемија Ковида-19 тиче се вирусне заразе. Хируршке и платнене маске ни на који начин не штите од вирусне заразе. Требало би да смо до сад сви схватили да никад није доказано да маске за лице спречавају вирусну заразу или нас штите од ње. Из тог разлога маске никад нису ни биле препоручиване за коришћење током епидемија сезонског грипа или претходних пандемија.

То што научна литература не подржава коришћење маски као заштиту од грипа и свих осталих вируса и јесте разлог због кога је Фаучи, директор Центра за контролу болести у САД, као и практично сваки други стручњак за заразне болести, изјавио да ношење маски неће спречити пренос вируса САРС ЦоВ-2. Мада су “ауторитети” за јавно здравље касније променили своје препоруке, наука се није променила нити се у међувремену појавила нека друга наука која подржава ношење маски у јавности. Штавише, недавна системска анализа потврђује да маске нису делотворне у спречавању преноса вируса попут Ковида-19: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/5/19-0994_article

Ако је хирург болестан, нарочито ако има неку вирусну инфекцију, он неће изводити операције јер зна да хирушка маска НЕ БИ зауставила вирус.

Други тип “погрешног поређења” тиче се окружења у коме се маске носе. Окружење у којима хирурзи носе маске минимализује негативан утицај које те маске могу имати на оног ко их носи.

За разлику од ношења маски у јавности, хирурзи раде у стерилним хирушким салама које су опремљене врхунском климатизацијом која одржава позитиван притисак, мења и филтрира ваздух у просторији на врло високом нивоу и појачава количину кисеоника у просторији. Ови услови смањују негативне утицаје које ношење маске може имати на хирурга и помоћно особље у операционој сали. Ипак, упркос свим овим екстремним климатским контролама у сали, клиничке студије су показале негативне ефекте хируршких маски на физиолошко стање и квалитет рада хирурга (смањење артеријског кисеоника и појачано удисање угљен-диоксида).

Хирурзи и помоћно хируршко особље у операционој сали су добро уиграни, искусни и пажљиви у очувању стерилности у просторији. Ми носимо само свеже, стерилне маске. Носимо их на стерилан начин. Маске носимо само кратак временски период и мењамо их при првој назнаци скупљања веће количине влажности, за коју знамо да смањује ефикасност маске и повећава њихово нежељено негативно дејство. Хирурзи НИКАД не користе исту маску два пута, нити носимо платнене маске.

Јавности се говори да треба да носе маске, а да нису обучени како се то правилно ради. Услед тога, људи носе маске погрешно, често их додирују и стално користе исту маску, услед чега расте њихова контаминираност као и вероватноћа да дође до преноса болести. Погледајте само људе док купују у супермаркету или радњи и реците ми шта нам то говори о ефикасности ношења маски у јавности.

Уколико не можете да се отресете вере у неубедљиве ретроспективне студије засноване на пуком посматрању и збуњеним “ауторитетима” за бригу о јавном здрављу који вас лажу о корисности медицинских маски, при томе потпуно игноришући ризик које носе, онда би требало бар да одбаците нелогичну, ненаучну препоруку ношења маски по основу чињенице да оне блокирају само два од три портала преко којих долази до вирусне заразе. Маске покривају само уста и нос. Маске не штите очи.

Др Џим Механ 

Извор: https://www.sott.net/article/438827-A-classic-fallacious-argument-If-masks-dont-work-then-why-do-surgeons-wear-them

О аутору

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Што се толико упињете да докажете да сте паметнији од осталих? Ово је написао неки доктор, па шта? Наћи ћу вам ја неки чланак где доктор тврди да је пушење здраво, али нећу да му поверујем.
    И овај доктор каже: “хирурзи носе маске да би спречили респираторне капљице да контаминирају хируршко поље и унутрашње ткиво хируршких пацијената”.
    Значи, лепо пише да маска спречава контаминацију.
    Ако сте толико сигурни, онда кажите људима да више не требају да стављају руку на уста када кашљу.