Ауторски текст Здравство

Деца и Ковид-19

Деца су заштићена од Ковида-19 и не преносе га родбини, наставницима или пријатељима. Овај кратак водич наглашава главне чињенице које подржавају кредибилни извори.

Ризик за децу не постоји

Ковид-19 не представља ризик за децу, чак ни за децу из рањивих категорија. Доњу табелу објавила је Канцеларија за националну статистику, поредећи број умрле деце у Енглеској и Велсу 2003. године с бројем умрлих од Ковида-19 2020. године. Мада је било смрти међу децом, преминули су већ били озбиљно болесни.

Извор: https://twitter.com/theblogmire/status/1300907113401778177

Др Џени Харис, заменик главног медицинског секретара у Енглеској, каже да грип и саобраћајне несреће представљају већи ризик за децу. У статистичком смислу, веће су шансе да деца страдају од удара грома него да умру од Ковида-19.

Деца не преносе Ковид-19

Докази нам говоре да деца нису супер-преносиоци нити чак вектори преноса. Школе су у Шведској остале отворене за децу млађу од 15 година, без обавезе ношења маски и масовног тестирања. Од 1,8 милиона деце, нико није умро од Ковида-19, а наставници нису били под увећаним ризиком од заразе.

Једна од највећих студија у свету о коронавирусу у школама, коју је спровело 100 институција у Великој Британији, указала је на сличне резултате. Професор Расел Вајнер, председник Краљевског колеџа за педијатрију и здравље деце изјавио је: “Недавно спроведена студија у школама у Великој Британији потврђује да постоји врло мало доказа да се вирус преноси у школама.”

Главни епидемиолог Марк Вулхаус каже да није примећен ниједан случај преноса коронавируса са ученика на наставника било где у свету. Он је у јулу 2020. године за часопис The Times изјавио да је Велика Британија погрешила што је затворила школе.

Снажење имунолошког система

Одавно се зна да сувише стерилна средина ствара слабији имунолошки систем. Рана изложеност деце бактеријама ојачава способност деце да се одбране од патогена. Професор Сунетра Гупта, који предаје теоријску епидемиологију на Оксфорду, каже: “Све је више доказа да рана изложеност различитим типовима коронавируса омогућава људима да их преживе.”

Мере заштите од Ковида-19, као што су држање физичког растојања и честа употреба дезинфекционих средстава за руке, на крају би могле људе учинити рањивијим. Штавише, иако је хигијена руку важна за заштиту од коронавируса, претерана употреба дезинфекционих средстава и гелова доприносе развоју супер-бактерија.

Без маски

Не постоји слагање међу медицинским стручњацима о томе да ли су маске за лице корисне изван здравствених установа. Штавише, расте број доказа да ношење маске у најбољем случају људима даје лажан осећај сигурности, а у најгорем случају здраве људе чине подложније болестима. Др Џени Харис, заменик главног медицинског секретара у Великој Британији упозорава да маске могу увећати ризик од инфекције: “То није добра идеја за просечног човека који шета улицом… Штавише, маска може практично заробити вирус и натерати нас да га удишемо. Због таквог проблематичног понашања, људи могу себе чак довести у већи ризик.”

Професор Расел Вајнер каже да не само да постоји врло мало доказа који подржавају коришење маски у школама, већ и да деца ношењем маски могу потенцијално ширити вирус. Разлог за то је чињеница да су маске намењене краткотрајној употреби уз осталу заштитну опрему, након чега их треба бацити.

Деца су безбедна

Све објављене информације потичу из званичних владиних података, мејнстрим медијских извора и стручњака светског гласа. Прочитајте и остале чланке како бисте се уверили да су деца безбедна од Ковида-19.

Извор: https://evidencenotfear.com/children-and-covid19/

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар