Образовање Саопштењe

Велика победа политике ДЈБ: Београд добија бесплатне уџбенике, на реду остатак Србије

Након пуне четири године од када је  београдски одбор ДЈБ по први пут изашао са својом платформом о бесплатним уџбеницима, градска власт је коначно прихватила да за млађе основце на себе преузме обавезу државе и овој категорији деце обезбеди бесплатно образовање. Ово сматрамо веома важним првим кораком у заштити права наше деце и грудвом која је покренула лавину која се више свакако не може зауставити. Након ове прве победе политке ДЈБ, извесно је да ће и Министарство просвете након овог поступка градске власти морати да за за сву децу Србије под једнаким условима, без обзира на узраст и пребивалиште обезбеди исте ове услове.

Како је по нашем Уставу неприхватљиво  да дете у четвртом разреду београдске основне школе има већи обим права на бесплатно образовање од детета у петом разреду школе у Мачкату или Црној Трави, то постоји обавеза државе да за сву децу у свим школама обезбеди исте оне услове које ће обезбедити и Град Београд. Зато захтевамо од Владе Републике Србије да по хитном поступку изврши све припреме за обезбеђивање бесплатних уџбеника и рачунара, како би од првог септембра сви основци у Србији имали право на образовање у истом обиму.

Борба ДЈБ за најбољи интерес наше деце овим свакако неће бити завршена. Пред нама предстоји ништа мање тежак и захтеван задатак да се у наредном периоду изборимо за  квалитетан садржај уџбеника који ће бити у интересу јавног поретка наше државе , како наша деца више не би учила да о Ангели Меркел, о томе да је  НАТО мирољубива организација или о томе да је данак у крви био прилика за напредовање наше деце. То се може обезбедити искључиво на тај начин што ће уџбенике штампати наш Завод за уџбенике, што ће истовремено спречити да се новац пореских обвезника Србије траснферише у профит уџбеничког картела Клета, Логоса и осталих страних компанија.

Путовање од хиљаду миља почиње првим кораком.  Да би тај први корак био начињен,  било је потребно да уложи много труда у ширење идеје и притисак на власт. Задатак одговорне опозиције и јесте у томе да власт примора на промену погрешне и антидржавне политике. Надамо се да ћемо на исти начин успети да спречимо или макар ублажимо катастрофалне грешке  власти  код и других важних питања, пре свих заштите националних интереса у погледу КиМ и Републике Српске, али и мењању осталих штетних политика попут мигрантске политике, политике субвенција и фаворизоивања страних корпација и свих оних штетних политика које свакодневно уништавају Србију.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар