Obrazovanje Saopštenje

Velika pobeda politike DJB: Beograd dobija besplatne udžbenike, na redu ostatak Srbije

Nakon pune četiri godine od kada je  beogradski odbor DJB po prvi put izašao sa svojom platformom o besplatnim udžbenicima, gradska vlast je konačno prihvatila da za mlađe osnovce na sebe preuzme obavezu države i ovoj kategoriji dece obezbedi besplatno obrazovanje. Ovo smatramo veoma važnim prvim korakom u zaštiti prava naše dece i grudvom koja je pokrenula lavinu koja se više svakako ne može zaustaviti. Nakon ove prve pobede politke DJB, izvesno je da će i Ministarstvo prosvete nakon ovog postupka gradske vlasti morati da za za svu decu Srbije pod jednakim uslovima, bez obzira na uzrast i prebivalište obezbedi iste ove uslove.

Kako je po našem Ustavu neprihvatljivo  da dete u četvrtom razredu beogradske osnovne škole ima veći obim prava na besplatno obrazovanje od deteta u petom razredu škole u Mačkatu ili Crnoj Travi, to postoji obaveza države da za svu decu u svim školama obezbedi iste one uslove koje će obezbediti i Grad Beograd. Zato zahtevamo od Vlade Republike Srbije da po hitnom postupku izvrši sve pripreme za obezbeđivanje besplatnih udžbenika i računara, kako bi od prvog septembra svi osnovci u Srbiji imali pravo na obrazovanje u istom obimu.

Borba DJB za najbolji interes naše dece ovim svakako neće biti završena. Pred nama predstoji ništa manje težak i zahtevan zadatak da se u narednom periodu izborimo za  kvalitetan sadržaj udžbenika koji će biti u interesu javnog poretka naše države , kako naša deca više ne bi učila da o Angeli Merkel, o tome da je  NATO miroljubiva organizacija ili o tome da je danak u krvi bio prilika za napredovanje naše dece. To se može obezbediti isključivo na taj način što će udžbenike štampati naš Zavod za udžbenike, što će istovremeno sprečiti da se novac poreskih obveznika Srbije trasnferiše u profit udžbeničkog kartela Kleta, Logosa i ostalih stranih kompanija.

Putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom.  Da bi taj prvi korak bio načinjen,  bilo je potrebno da uloži mnogo truda u širenje ideje i pritisak na vlast. Zadatak odgovorne opozicije i jeste u tome da vlast primora na promenu pogrešne i antidržavne politike. Nadamo se da ćemo na isti način uspeti da sprečimo ili makar ublažimo katastrofalne greške  vlasti  kod i drugih važnih pitanja, pre svih zaštite nacionalnih interesa u pogledu KiM i Republike Srpske, ali i menjanju ostalih štetnih politika poput migrantske politike, politike subvencija i favorizoivanja stranih korpacija i svih onih štetnih politika koje svakodnevno uništavaju Srbiju.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar