Obrazovanje Saopštenje

O besplatnim udžbenicima

Politika DJB od osnivanja 2014. je da je obrazovanje pravo deteta i da svi udžbenici moraju biti plaćeni iz budžeta za svu decu. O besplatnim udžbenicima smo u Skupštini Srbije kao narodni poslanici govorili četiri godine.

Iako o tome govorimo već 7 godina, građani ne znaju da nemačka kompanija “Klet” kontroliše sada već preko 70% “tržišta” udžbenika u Srbiji i da hrvatska kompanija BIGZ ima dodatnih 15%. Ne postoji suverena zemlja u svetu kojoj stranci kontrolišu pisanje i izdavanje udžbenika. To postoji samo u kolonijama. Građani to ne znaju zato što ih “mediji” u Srbiji ne obaveštavaju o tome i zato što ti isti “mediji” ne prenose nastupe i saopštenja DJB o tome.


DJB je projekat besplatnih udžbenika pokrenuo zajedno sa Aleksandrom Kavčićem početkom prošle godine pre izbora. Aleksandar je bio i kandidat za poslanika na našoj listi. Prva ideja projekta je bila da se napravi konkurs za autore koji bi pisali nove udžbenike i da zajedno finansiramo osnivanje izdavača koji bi onda te udžbenike izdavao i objavio besplatno na internetu za svu decu. Da bismo ubrzali projekat, analizirali smo tržište i bezuspešno pokušali da pronađemo izdavača koji već ima neke dozvole Ministarstva prosvete za neke predmete i školske razrede, koga bismo zajedno finansirali i tako omogućili besplatne udžbenike mnogo brže. Sve ovo je išlo prilično sporo i bez značajnijih rezultata.

U julu i avgustu prošle godine Aleksandar je došao na ideju da otvori razgovore sa Zavodom za udžbenike koji ima sve udžbenike za sve razrede i sve predmete i koji ih je čak i objavio na internetu, ali ih je objavio samo za gledanje preko svoje interenet stranice, a ne i za deljenje i štampanje kao PDF dokument.

Zavod za udžbenike je izgubio veliki deo tržišta, država ga je iz neobjašnjivog razloga ostavila da propadne, svake godine pravi velike gubitke. Ideja je bila da se potpiše ugovor sa Zavodom i da Zavod omogući da sve njegove udžbenike objavimo na sajtu besplatniudzbenici.rs. Sledeći korak bi bio da se pokrene kampanja da se škole podstaknu da odaberu udžbenike Zavoda. Svaka škola koja bi odabrala udžbenike Zavoda bi automatski imala pristup besplatnim udžbenicima u PDF formatu čije bi strance svako mogao da štampa sam za sebe.

Za te razgovore DJB bi bio samo velika politička smetnja, a više nismo mogli ni finansijski da pratimo taj projekat. Od tada Fondacija Aleksandar Kavčić u potpunosti preuzima projekat besplatnih udžbenika i DJB više sa tim projektom, osim javne podrške, nema nikakve veze. Sve što radi Fondacija Aleksandar Kavičić radi potpuno samostalno bez ikakve veze, direktne ili indirektne, sa DJB.

Svi pokušaji vlasti da ovaj projekat prikažu kao politički je za žaljenje. Neshvatljivo nam je da naša vlast pokušava da pomogne nemačkom izdavaču da zadrži monopol na udžbenike za našu decu i spreči da naša deca uče iz udžbenika našeg Zavoda za udžbenike.

Za uspeh projekta besplatnih udžbenika ključno je da škole odaberu udžbenike JP Zavod za udžbenike. Ako se to ne desi, projekat neće uspeti. Zato apelujemo na sve roditelje da izvrše pritisak na svoje škole i školske odbore da odaberu udžbenike koje izdaje naš Zavod za udžbenike.

Politika DJB govori i o plaćenom toplom obroku za svu decu, prevozu, o vraćanju sporta u škole o trošku države, vraćanju dramskih, muzičkih, likovnih sekcija, o plaćenom prevozu, o svim vrtićima za svu decu bez troška za roditelje. I da to Srbija i MOŽE i MORA da plati, ako želi budućnost.

Politika DJB je da sve udžbenike u Srbiji za osnovne i srednje škole treba da izdaje isključivo javno preduzeće Zavod za udžbenike i da konkurenciju i kvalitet treba da postignemo među autorima koji će se nadmetati na javnim konkurisma koje će sprovoditi Zavod. U izboru najboljih udžbenika za svaki predmet pojedinačno i za svaki razred posebno će učestvovati prosvetni radnici.

Država će onda plaćati školama nabavku knjiga. Sve knjige će biti, naravno, i elektronski dostupne. Deca će dobijati knjige na korišćenje i vraćaće ih na kraju školske godine sledećoj generaciji. Oštećene knjige će se zameniti.

Ovo sve bi godišnje koštalo budžet manje od subvencije koju npr. dobija Er Srbija svake godine, ili veliki nemački i kineski investitori koji otvaraju fabrike sa prljavim tehnologijama za jeftinu radnu snagu.

O autoru

Saša Radulović

U Skupštini se najsnažnije suprotstavio partijskom zapošljavanju, borio se protiv pljačkaških zakona, protiv subvencija stranim firmama u kojima naši radnici rade za minimalac, za vraćanje neustavno otetih penzija i plata. Podneo je brojne ustavne inicijative i krivične prijave protiv Aleksandra Vučića.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo! Ovo je pravi način kako se transparentno rešavaju i otkrivaju sve laži i negativna kampanja protiv izuzetne ideje!

  • Poštovani gospodine Raduloviću,
    Predlog da udžbenici za osnovnu i srednju školu budu besplatni za svu decu u Srbiji (ne samo u Beogradu) je za svaku pohvalu i treba da dobije svu moguću podršku. Na pravom ste putu.
    Ali šta se podrazumeva pod terminom „besplatan udžbenik“? Deca treba da na početku godine dobiju besplatno komplet udžbenika za razred koji pohađaju. Udžbenici treba da se finansiraju iz budžeta. Sve ostalo je teška demagogija. Stavljanje sadržaja udžbenika u PDF formatu na bilo čiji sajt je obmana da se radi o besplatnom udžbeniku. Naime, teško da će neko učiti gledajući u ekran jer je nepraktično, a dobar deo porodica jedva sastavlja kraj sa krajem a o kopjuteru mogu da sanjaju. A štampanje košta bilo da se štampa kod kuće (mnogi imaju PC, a nemaju štampač. Da li da ga zbog toga kupe?) ili se štampa kod nekoga za 2 dinara po stranici. Da li je onda udžbenik besplatan? A ako se štampa u boji onda je štampanje skuplje. I šta da se radi sa hrpom papira na gomili? Kako to izgleda i kako će to uredno da se koristi?
    Dakle, jedino štampani udžbenik dat detetu može da bude besplatan udžbenik. Radi uštede može se zahtevati da se na kraju godine udžbenik vrati da bi bio dat na korišćenje sledećoj generaciji. Mogu se stimulisati učenici da čuvaju udžbenike i na osnovu toga im obećati ponovo besplatne udžbenike. (Ovo je predlog kao tema za razmišljanje). Takođe, država treba da odredi do kog iznosa će otkupiti konkretne udžbenike da bi ih podelila učenicima. Cena bi obuhvatala troškove izrade udžbenika i autorska prava. Na taj način bi sprečila da mora da otkupljuje neosnovano skupe udžbenike, bez obzira ko ih štampao.
    A sada nešto o izdavačima. Vi kažete: „Ne postoji suverena zemlja u svetu kojoj stranci kontrolišu pisanje i izdavanje udžbenika.“ Moramo biti pošteni i poštovati samo istinu jer će nas ona osloboditi. Pisanje udžbenika kontroliše Ministarstvo prosvete i udžbenik se može izdati samo ako dobije odobrenje našeg Ministarstva. Ministarstvo daje odobrenje na osnovu mišljenja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Može strani izdavač da objavi udžbenik iz Istorije u kome piše da je „Adolf Hitler doneo slobodu građanima Evrope od plutokratije i boljševizma“. Ali za to neće biti odgovoran izdavač, čak i da je iz Nemačke, već naše Ministarstvo. Tako da sve primedbe na sadržaj udžbenika idu na adresu Ministarstva. Ministarstvo postavlja plan i program u kom su definisani nazivi poglavlja i lekcija, kao i njihov sadržaj (Proverite!). I da nema stranih izdavača, da li mislite da bi sadržaj naših udžbenika bio predivan i bez primedaba građana Srbije? Zar mislite da nas u predmetu Biologije ne bi ubeđivali o postojanju 60-70 polova ili seksualnih orjentacija ili da ne bi štampali priče za mlađe osnovce da je lepo ako se princ zaljubi u drugog princa? Tačno kažete: mi smo okupirani.
    Neka mi bude dopuštena sloboda da kažem svoje mišljenje u vezi gospodina Aleksandra Kavčića. Njegov projekt je demagogija iza koje se kriju političke ambicije. Objavljivanje udžbenika elektronski i omogućavanje da se bez kontrole štampa i umnožava je suprotno članu 20. Zakonu o autorskim i srodnim pravima („Sl. glsnik RS“, br. 104/09, 99/11, 119/12, 29/16 i 66/19) i zbog toga autorska prava podležu zaštiti (čl. 204 – 214b), a njihova povreda i odgovornosti (čl. 215 – 217). Omogućavanje štampanja udžbenika elektronski je kršenje autorskih prava autora koji za to nisu dali saglasnost, a da su dali saglasnost ko bi snosio naknadu za njihova autorska prava: budžet ili gospodin Kavčić? Dogovor (ili ugovor) koji gospodin Kavčić ima sa Zavodom za udžbenike može da se odnosi samo na kupovinu udžbenika u materijalnom obliku. On to može da kupuje i poklanja, ali ne više od toga. Zbog čega je vodio spor u SAD (zaštita svojih autorskih prava) i dobio milionsku odštetu, sada postupa suprotno u Srbiji (omogućavajući da se autorsko pravo pisca udžbenika neovašćeno koristi). Dobro je što ste se distancirali od gospodina Kavčića.
    Jedino je osnovano da država snosi troškove podele udžbenika svim učenicima, kao što je napred navedeno.
    Želim Vam dalji uspeh u radu na korist građana Srbije.
    S poštovanjem,
    Milan