Obrazovanje Saopštenje

Još jedna pobeda DJB politike – istoriju, srpski i geografiju nam više neće izdavati nemački Klet

Nakon što je nedavno Grad Beograd odlučio da prihvati DJB politiku besplatnih udžbenika za osnovce, i republička vlast je odreagovala na DJB kritiku da nam udžbenike objavljuju nemačke i hrvatske izdavačke kuće, često kompromitujući njihov sadržaj prekrajanjem činjenica i kolonijalističkom interpretacijom istorijskih događaja, razgrađujući na taj način naš nacionalni identitet. Izjave visokih zvaničnika vlasti o inicijativi za pisanje, izdavanje i štampanje udžbenika za predmete srpski jezik i književnost, geografija i istorija od strane državnog izdavača predstavljaju još jednu veliku pobedu DJB politike. 

DJB je takođe glasno kritikovao i činjenicu da preko 70% tržišta udžbenika u Srbiji drže nemačke i hrvatske izdavačke kuće iz čijih izdanja deca uče da je Danak u krvi bio prilika za srpsku decu da napreduju na društvenoj lestvici Otomanskog carstva, kao i da je NATO miroljubiva organizacija. Glasno smo pozivali zvaničnike vlasti da stanu na put inostranoj monopolizaciji proizvodnje udžbenika i omoguće Zavodu za udžbenike da povrati kontrolu nad sadržajem koji deca iz njih uče.

Opozicionim radom od samog svog nastanka 2014. godine, a naročito od 2016. godine u Skupštini Srbije, DJB se dosledno i glasno zalagao za besplatne udžbenike za svu decu u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, trpeći zbog toga nerazumne napade, vređanja i novčana kažnjavanja. Uprkos svim tim pritiscima narodni poslanici DJB uspeli su da se izbore da problematiku vezanu za udžbenike i troškove tzv. “besplatnog obrazovanja” nametnu kao važnu društvenu temu i primoraju vlast da konačno prihvati našu politiku.

Politika DJB govori i o plaćenom toplom obroku za svu decu, prevozu, o vraćanju sporta u škole o trošku države, vraćanju dramskih, muzičkih, likovnih sekcija, o plaćenom prevozu, o svim vrtićima za svu decu bez troška za roditelje. I da to Srbija i MOŽE i MORA da plati, ako želi budućnost.

Politika DJB je da sve udžbenike u Srbiji za osnovne i srednje škole treba da izdaje isključivo javno preduzeće Zavod za udžbenike i da konkurenciju i kvalitet treba da postignemo među autorima koji će se nadmetati na javnim konkurisma koje će sprovoditi Zavod. U izboru najboljih udžbenika za svaki predmet pojedinačno i za svaki razred posebno će učestvovati prosvetni radnici.

Država će onda plaćati školama nabavku knjiga. Sve knjige će biti, naravno, i elektronski dostupne. Deca će dobijati knjige na korišćenje i vraćaće ih na kraju školske godine sledećoj generaciji. Oštećene knjige će se zameniti.

Ovo sve bi godišnje koštalo budžet manje od subvencije koju npr. dobija Er Srbija svake godine, ili veliki nemački i kineski investitori koji otvaraju fabrike sa prljavim tehnologijama za jeftinu radnu snagu.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar