Политика Саопштењe

ДЈБ платформа за разговоре око изборних услова

Председник Народне Скупштине Републике Србије Ивица Дачић, који је на ту позицију дошао након фалсификованих избора у јуну прошле године, је најавио почетак међустраначког дијалога са циљем стварања услова за фер и поштене изборе и позвао све политичке субјекте да именују своја два представника и доставе предлоге за унапређење изборних услова.

За жаљење је што је председник Народне Скупштине тај дијалог “званично” отворио разговором са ЕУ-парламентарцима и најавио да ће ЕУ бити посредник у тим разговорима. Србија је суверена држава и преци који су своје животе дали за нашу слободу и сувереност би са неверицом гледали како председник Народне Скупштине добровољно позива немачког ЕУ-парламентарца да посредује у унутрашњо-политичком дијалогу у Србији. ДЈБ ће тражити од председника Народне Скупштине да заштити достојанство свих грађана и одбрани суверености државе, те да цео разговор буде и остане унутар-државни. Интереси ЕУ нису интереси Србије.

Да се разговори не би претворили у циркус којим би доминирале политиче опције без значајне подршке у бирачком телу и тиме потпуно урушиле разговор, потребно је пре почетка разговора дефинисати и одредити релевантне политичке опције са значајном подршком у бирачком телу. ДЈБ сматра да све релевантне политичке опције које имају значајну подршку у бирачком телу морају у разговору бити заступљене самостално или на нивоу коалиције по њиховом избору, те да једно додатно место буде остављено за груписање политичких опција које немају значајну подршку у бирачком телу и не желе да их заступа било која од релевантних политичких опција. Никакво наметање представника “ЕУ-нема-алтернативу” опозиције, спонзорисане од стране “ЕУ-нема-алтернативу” медија,  није прихватљиво.

ДЈБ платформа за побољшање изборних услова се фокусира на три најважнија питања чије решавање би значајно подигло поверење грађана у изборни процес и спречило изборне манипулације:

  1. Сређивање бирачких спискова
    Међустранака комисија чији би сваки члан имао право надзора над бирачким списком и надзор сваке појединачне промене бирачког списка. Сваки члан комисије би имао неограничен приступ бирачком списку, без права сликања и копирања информација, обавезу заштите тајности података и право да од службеника надлежног Министарства захтева све провере садржаја бирачког списка.
  2. Спречавање свих облика изборне крађе
    а.) Право сваке изборне листе да захтева записничко отварање џакова и поновно бројање гласова уз присуство РИК-а на максимално 5% изборних места и њихово поређење са записником са бирчког места и обавезу РИК-а да обори свако бирачко место на коме постоји било каква разлика између садржаја џака и записника
    б.) Обавеза РИК-а да уз присуство представника изборних листа отвори све џакове за сва бирачка места и да се поново преброје сви гласови уколико се у првом кораку пронађе барем 0,1% џакова код којих постоји разлика између садржаја џака и записника
    в.) Обавеза РИК-а да обори изборе уколико више од 1% бирачких места и/или бирачких места која у збиру представљају више од 1% бирачког тела има разлику између садржаја џака и записника
    г.) Видео и аудио снимање: отварања бирачких места, бројања задужених гласачких листића и иницијално попуњавања записника, изборних кутија, изборних књига и бројања гласова и попуњавања записника без снимања бирача

д.) Забрана било каквих паралелних спискова на бирачком месту и забрана коришћења мобилних телефона унутар самог бирачког места
ђ.) Забрана присуства било којих лица осим чланова бирачког одбора и бирача на самом бирачком месту
е.) Забрана звања телефоном и обилажење бирача у време изборне ћутње и на изборни дан
ж.)Могућност за сваког бирача да након избора једноставним увидом преко интернет странице надлежног Министарства, провери да ли је забележено да је гласао

з.) Присуство полиције испред сваког бирачког места и моментално реаговање на сваку неправилност и присуство и задржавање неовлашћених лица унутар или испред бирачког места

  1. Фер и поштено представљање политичких опција у медијима
    Политичке емисије чији формат би био договорен на састанку, емисије у којим би опозиција имала прилику да без вике, галаме, вређање и прекидања од стране водитеља, равноправно изнесе своје политичке идеје и програм грађанима Србије.

ДЈБ такође сматра да је потребно увести већи изборни цензус за коалиције, тако да је за самосталан излазак неке политичке опције на изборе цензус 3%, за коалиције од 2 странке 6%, коалиције од 3 странке 9% итд. Ово је део политичког програма ДЈБ. Оваквим решењем би се уозбиљила политичка сцена у Србији.
Као почетак разговора и као израз искрене жеље за дијалогом, РТС би омогућио сваком учеснику разговора да своје идеје представи директно грађанима Републике Србије у серији емисија које би биле емитоване у ударним терминима на првом програму РТС-а..

ДЈБ сматра да су захтеви да се изабере техничка влада, да овај или онај министар поднесе оставку, да председник Републике поднесе оставку, да се мимо Устава и закона одреди када ће бити нови парламентарни, локални и председнички избори, да се направи паралелно уредништво РТС-а, нови РЕМ и слични захтеви – дубоко штетни, јер их бирачи виде као нереалне и тиме власт има алиби да одбије све захтеве под изговором опозиције која тражи ”леба без мотике”.

Платформа ДЈБ је једноставна, садржи три тачке и свака тачка је лако разумљива свим бирачима без обзира на то коју политичку опцију подржавају. Циљ предлога садржаних у платформи ДЈБ није обарарање власти. Циљ су фер и поштени избори, враћање поверења бирача у изборни процес и успостављање механизма отклањања сваке сумње у регуларност изборног процеса.

О аутору

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Једина озбиљна опозициона странка са јасним и реалним планом. Нажалост медији ово неће пренети, а мало-мало преносе како се “подобна опозиција” (а бивша власт) још мало па ускладила око тзв. “јединствене платформе” а без навођења конкретних предлога.

    Надам се да ћете истрајати у својим напорима, и да ћете једног дана добити простора да износите идеје и ван свог сајта и друштвених мрежа.

    Све најбоље,