Саопштењe Странка ДЈБ

ДЈБ доставио председнику Народне скупштине своју платформу за разговоре власти и опозиције

Након отвореног позива председника Народне скупштине Ивице Дачића опозицоним политичким организацијама да узму учешћа у најављеним разговорима власти и опозиције ради стицања услова за спровођење фер и слободних избора у Србији, Доста је било је данас на писарници Скупштине предао своју платформу за те разговоре. 

У писму председнику Народне скупштине ДЈБ истиче своје разочарање што је суверена држава Србија допустила мешање ЕУ парламентараца у разговоре чија тема је искључиво унутрашњополитичке природе, апелујући на председника Народне скупштине да разговоре убудуће задржи искључиво унутар институција Републике Србије.

ДЈБ је такође изразио бојазан да би се разговори могли претворити у циркус и изгубити на својој важности и делотворности уколико би се учешће на њима без било какве дискриминације дозволило и политичким опцијама које имају сасвим занемарљиву или никакву подршку гласача. Због тога се у писму председнику Скупштине Дачићу предлаже да учесници разговора буду искључиво представници релевантних политичких странака или коалиција које имају знатну подршку гласача, док би се маргинални покрети и странке без такве подршке упутиле да именују заједничког представника путем међусобног договора.

Платформа ДЈБ састоји се од три јасна и свима прихватљива предлога који нису усмерени на рушење или преузимање власти мимо избора, већ на стварање услова за фер и слободне изборе на којима ће грађани моћи информисано и слободно да гласају за политичку опцију коју подржавају, што је у интересу свих гласача, без обзира да ли подржавају тренутну власт или опозицију:

1. Сређивање бирачких спискова

2. Спречавање свих облика изборне крађе

3. Фер представљање политичких опција у медијима

Формирање међустраначке комисије чији би чланови имали право надзора над бирачким списком и сваком појединачном променом тог списка, уз овашћења да од службеника надлежног министарства захтевају све провере аутентичности и веродостојности садржаја списка, а без права фотографисања и копирања, као и уз обавезу чувања тајности података представља поуздан начин за сређивање бирачких спискова.

Када је реч о спреачавању изборне крађе, ДЈБ у својој платформи за разговоре предлаже следеће:

а) Право сваке изборне листе да захтева записничко отварање џакова и поновно бројање гласова уз пристуство РИК-а на максимално 5% изборних места и њихово поређење са записником са бирачког места и пратећу обавезу РИК-а да обори свако бирачко место на коме постоји било каква разлика између садржаја џака и записника.

б) Обавеза РИК-а да уз присуство представника изборних листа отвори све џакове за сва бирачка места и да се поново преброје сви гласови уколико се у првом кораку пронађе бар 0,1% џакова код којих постоји разлика између садржаја џака и записника.

в) Обавеза РИК-а да обори изборе уколико на више од 1% бирачких места и/или бирачких места која у збиру представљају више од 1% бирачког тела постоји несагласност између садржаја џака и садржаја записника.

г) Видео и аудио снимање: отварања бирачких места, бројања задужених гласачких листића и иницијално попуњавање записника, изборних кутија, изборних књига и бројање гасова и попуњавање записника, без снимања бирача.

д) Забрана било каквих паралелних спискова на бирачком месту и забрана коришћења мобилних телефона унутар самог бирачког места, у суштинском смислу, са делотворним механизмом спровођења.

ђ) Забрана присуства било којих лица осим чланова бирачког одбора и бирача на самом бирачком месту.

е) Забрана звања телефоном и обилажења бирача у време изборне ћутње и на изборни дан.

ж) Могућност за сваког бирача да након избора једноставним увидом преко интернет странице надлежног Министарства провери да ли је забележно да је гласао.

з) Присуство односно доступност припадника полиције испред сваког бирачког места и тренутно реаговање на сваку неправилност и присуство и задржавање неовлашћених лица унутар или испред бирачког места.

Коначно, као најважнији предлог за разговоре ДЈБ истиче питање медијских слобода и могућности да се све релевантне политичке опције на фер начин представе јавности преко јавног медијског сервиса РТС, јер за слободне и фер изборе није довољно само да бирачи могу да гласају, већ да могу информисано да гласају.

Сугестија ДЈБ је и да се тренутно важећи изборни закон који прописује цензус од 3% измени тако да тај праг од 3% важи за самостално учешће политичких странка и група грађана, док би за коалиције важио виши изборни праг, тачније: 6% за коалицију 2 странке или ГГ, 9% за коалицију 3 странке или ГГ, итд.

ДЈБ је као своје представнике на разговорима одредио председника ДЈБ Сашу Радуловића и потпредседника ДЈБ Војина Биљића.

Прилог:

– Писмо председнику Народне скупштине Ивици Дачићу

NRS_Dacic

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар