Војводина Финансије

За кога је кројен буџет Града Зрењанина за 2021. годину?

Једна од најважнијих тачака која се усваја на Скупштини сваке године је буџет Града Зрењанина. Ту се одређује како се троши новац грађана, шта су приоритети у финансирању и ствара се финансијски оквир за све делатности које су у ингеренцији града.

Најважнији задатак који се поставља пред власт је да унапреди квалитет живота грађана. Да унапреди све сфере друштва, јер све оне утичу на квалитет живота сваког од нас. То треба да уради ефикасно и уз што мање трошка. Гледајући буџет који је пред крај 2020. године владајућа већина усвојила можемо слободно да кажемо да ни они који су састављали буџет, нити они који су за њега гласали нису имали на уму ово.

Носиоци привредне активности, не само у Зрењанину, су мала и средња предузећа и пољопривредна газдинства.

У Зрењанину је запослено 35.000 људи. Од тога сва ЈП укључујући и градску управу запошљавају негде око 2.800 лица, стране велике компаније око 8.000, а све друго су мала и средња домаћа предузећа и пољопривредна газдинства. Тај навећи сектор који запошљава највише људи претрпео је највише штете од ковид мера. Тамо су смањене плате, а било је и биће отпуштања.

Ако погледамо буџет Града Зрењанина можемо да видимо да су они који су га састављали свесни тога, барем делимично јер је са приходне стране буџет мањи за 700 милиона динара. Али, нема никаквих мера помоћи овој категорији. Чак је издвајање за пољопривреду мање за 61,5% у односу на прошлу годину.

Улагањем у домаћу привреду улаже се у развој. Неће Линглонг развити зрењанинску привреду. Запослиће 1.000 људи од тога пола кинеза и то је све. Сав профит ће да оде ван Зрењанина и Србије.

Са друге стране видимо да се планира повећање расхода запосленима у администрацији у износу од 2%. И имамо одлуку  о повећању плата у јавном сектору  за од 5%. Ми из Покрета Доста је било сматрамо да за то нема никакве релане основе. Раст зарада је везан за раст приходне стране, а тамо се планира мањак.

За побољшање и одржавање здравствене заштите у 2021. опредељено само 2 милиона динара, готово двоструко мање него лане.

Зрењанин је иначе познат по апсурдима и парадоксима. Тако је и са буџетом за 2021. Имамо ситуацију да је град у сред пандемије за побољшање и одржавање здравствене заштите определио 92% мање новца него прошле године. Само 2 милиона динара је намењено за ту сврху. Знате колико је то мало? То је једна годишња плата неког саветника. Здравство је у колапсу. Лекари су недоступни. Болесни људи чекају у зими отвореним шаторима без грејања читав дан само да буду тестирани на корону. Па како је ово могуће? И даље се много већи новци планирају за манифестације Буђење пролећа, Дани пива, дочек Нове године.  

Посебно је интересантна чињеница да би сваки одборник владајуће већине да га појединачно питамо да ли је за то да се новац планиран за Дане пива преусмери на унапређење здравствене заштите потврдно одговорио. Али, када треба да се гласа супротно томе, сви гласају. Јер је то директива из централе. Поражава то што међу одборницима који чине већину има и медицинских радника.

Акелсандар Коровљев
ДЈЗрењанин

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар