Политика Саопштењe Унутрашњи послови

ДЈБ ће учествовати у разговорима на свим колосецима

ДЈБ је потврдио своје учешће на састанку власти и опозиције о изборним условима 28. априла у Скупштини Србије. ДЈБ подсећа јавност да се ДЈБ оштро противи учешћу странаца у разговорима око изборних услова, јер се на тај начин додатно урушава већ урушени суверенитет државе Србије. Међутим, уколико стожерне странке власти – СНС и СПС – одлуче да разговоре с опозицијом воде на два колосека, при чему ће један бити са учешћем странаца, а други без, таква одлука власти ће бити за жаљење, али ће ДЈБ учествовати у свим разговарима на свим колосецима. Због чега смо донели такву одлуку?

Циљ ДЈБ је да се оствари значајан напредак у три области: сређивање бирачког списка, спречавање изборне крађе и фласификовања записника и отварање медија за опозиционе стране, пре свих РТС-а, али и свих других телевизија које емитују свој програм у Србији. ДЈБ је почетком марта објавио своју платформу за побољшање изборних услова. Да бисмо се изборили за њу, ДЈБ ће учествовати у разговорима на свим колосецима.

Очекивања ДЈБ од ових разговора је да протекну у радној атмосфери, без политичких представа, као и да се сви учесници придржавају правила да се не дају изјаве за јавност, као и да се не напада нико од опозиционих странака и њихових лидера, без обзира да ли на разговорима учествују или не.

ДЈБ сматра да је важно да састанку присуствује и Александар Вучић у својству председника СНС, пошто објективно он доноси све одлуке у име СНС-а, укључујући и платформу СНС-а за ове преговоре и све одлуке у вези тога које предлоге ДЈБ и других опозициних опција ће СНС и прихватити. Због наведеног, његова функција председника СНС-а га, нажалост, ставља у позицију сукоба интереса и не дозвољава да састанку присуствује у функцији Председника Србије.

Зацртани циљ разговора треба да буде договор о унапређењу изборног процеса које ће осигурати да ниједна политичка опција у Србији убудуће неће моћи кредибилно да тврди да су избори били покрадени или да нису били фер. Држави Србији су потребни и снажна власт и снажна опозиција и демократски, фер и поштени избори који треба да буду празник демократије и изборне воље сувереног народа, како бисмо могли најбоље одговорно да заштитимо државне и националне интересе и то не само по питањима очувања Косова и Метохије и Републике Српске.