Политика Саопштењe Скупштина

Јака опозиција је државни и национални интерес и власт би то морала да зна

Данас ће у 17 часова у Народној Скупштини бити одржан први састанак релевантних политичких актера о унапређењу изборних услова у Србији. Ово је први састанак између власти и опозиције без учешћа странаца и њихових “не-владиних” организација.

ДЈБ сматра да би циљ разговора о унапређењу изборних услова морао да буде да у Србији више никада ниједна политичка опција не може кредибилно да тврди да су избори покрадени, фалсификовани или да нису били фер и поштени. ДЈБ сматра да је ово у најдубљем државном и националном интересу. Власт би то морала да зна.

Србија је увек била изложена великим притисцима великих сила за које је Балкан увек био простор међусобног разрачунавања. Након изборне крађе у САД-у и доласка нове администрације, притисак на Србију од стране Берлина и Вашингтона се повећава. Да би тренутна власт државе Србија одбранила државне и националне интересе, заштитила и Косово и Метохију и Републику Српску, потребна јој је јака опозиција и јака Скупштина која ће одолети свим притисцима. Скупштина у којој једна странка држи ¾ посланичких мандата је слаба Скупштина на ветрометини интереса великих сила. Власт би то морала да зна.

За жаљење је што је власт одлучила да састанку присуствују и ирелевантни политички актери који немају никакву подршку у бирачком телу, као и политичке опције које је или креирала власт или им прикупља потписе и обезбеђује инфраструктуру за излазак на изборе. Лажна опозиција не може да помогне држави Србији да заштити државне и националне интересе. Власт би то морала да зна.

За жаљење је што два релевантна опозициона политичка актера не желе да учествују на састанку без учешћа тутора из ЕУ. ДЈБ сматра да је крајње време да схватимо да ЕУ не може да буде модератор било чега у Србији, јер ЕУ штити своје интересе, а не интересе грађана Србије.

ДЈБ очекује да сви политички актери овом првом састанку приступе озбиљно и одговорно. Тема састанка не би смела да буде препуцавање и представа за јавност, већ састанак озбиљних људи намерених да поправе изборне услове.