Politika Saopštenje Skupština

Jaka opozicija je državni i nacionalni interes i vlast bi to morala da zna

Danas će u 17 časova u Narodnoj Skupštini biti održan prvi sastanak relevantnih političkih aktera o unapređenju izbornih uslova u Srbiji. Ovo je prvi sastanak između vlasti i opozicije bez učešća stranaca i njihovih “ne-vladinih” organizacija.

DJB smatra da bi cilj razgovora o unapređenju izbornih uslova morao da bude da u Srbiji više nikada nijedna politička opcija ne može kredibilno da tvrdi da su izbori pokradeni, falsifikovani ili da nisu bili fer i pošteni. DJB smatra da je ovo u najdubljem državnom i nacionalnom interesu. Vlast bi to morala da zna.

Srbija je uvek bila izložena velikim pritiscima velikih sila za koje je Balkan uvek bio prostor međusobnog razračunavanja. Nakon izborne krađe u SAD-u i dolaska nove administracije, pritisak na Srbiju od strane Berlina i Vašingtona se povećava. Da bi trenutna vlast države Srbija odbranila državne i nacionalne interese, zaštitila i Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku, potrebna joj je jaka opozicija i jaka Skupština koja će odoleti svim pritiscima. Skupština u kojoj jedna stranka drži ¾ poslaničkih mandata je slaba Skupština na vetrometini interesa velikih sila. Vlast bi to morala da zna.

Za žaljenje je što je vlast odlučila da sastanku prisustvuju i irelevantni politički akteri koji nemaju nikakvu podršku u biračkom telu, kao i političke opcije koje je ili kreirala vlast ili im prikuplja potpise i obezbeđuje infrastrukturu za izlazak na izbore. Lažna opozicija ne može da pomogne državi Srbiji da zaštiti državne i nacionalne interese. Vlast bi to morala da zna.

Za žaljenje je što dva relevantna opoziciona politička aktera ne žele da učestvuju na sastanku bez učešća tutora iz EU. DJB smatra da je krajnje vreme da shvatimo da EU ne može da bude moderator bilo čega u Srbiji, jer EU štiti svoje interese, a ne interese građana Srbije.

DJB očekuje da svi politički akteri ovom prvom sastanku pristupe ozbiljno i odgovorno. Tema sastanka ne bi smela da bude prepucavanje i predstava za javnost, već sastanak ozbiljnih ljudi namerenih da poprave izborne uslove.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar