Људска права Саопштењe

ДЈБ позива председника СНС-а да не потпише противуставан закон о “родној” равноправности

Народна скупштина у којој владајућа СНС има три четвртине посланика је прошле седмице изгласала противуставан Закон о родној равноправности. До овог закона су само именице имале род, људи пол, а род је означавао друге људе са којим смо у сродству. Владајућа већина СНС-а и СПС-а је одлучила да ово промени.

Закон је одредио да реч род, која је корен речи народ, родбина, рођак, реч коју користимо када кажемо “српски род”, “роде мој”, промени у члану 6. Став 1. овог противуставног закона и дефинише је овако:

род означава друштвено одређене улоге, могућности, понашања,

активности и атрибуте, које одређено друштво сматра прикладним за жене и

мушкарце укључујући и међусобне односе мушкараца и жена и улоге у тим

односима које су друштвено одређене у зависности од пола;

Да ли СНС и СПС планирају да поред мушког, женског и средњег рода именица и заменица, дефинише и нове родове именица и заменица за нове “улоге, могућности, понашања, активности и атрибуте”? У тој новој родно-полној архитектури човека, заменице “он, она и оно” свакако неће бити довољне СНС-у и СПС-у да се правилно изразе, а да их народ разуме на кога су тачно мислили.

ДЈБ не жели да спекулише шта стоји иза овакве накарадне дефиниције речи род и целог закона о имагинарним “родовима” које власт жели да дефинише у будућности и њиховој међусобној равноправности. Позивамо СНС да нам да један пример новог “рода” који имају намеру да дефинишу на основу овог закона.

ДЈБ позива председника СНС-а да не потпише противуставан и скарадан закон под називом “Закон о родној равноправности”. ДЈБ ће га, заједно са мноштвом других закона које доноси ова владајућа већина, а који нису у интересу државе Србије и њених грађана; закона који уместо да јачају, слабе Србију, ставити ван снаге.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар