Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Привреда Саопштењe

Власт беспоговорно усваја и ЕУ директиву о акцизама у корист странаца на терет домаће производње ракије

Измене Закона о акцизама које се тренутно налазе у скупштинској процедури су напад ЕУ на домаће произвођаче ракије и дугорочно ће угрозити очување овог јединственог српског бренда. 

Зарад прокламованог пута у ЕУ, власти у Србији деценијама уназад усвајају ЕУ директиве као домаће законе без икаквог промишљања о штетним утицајима тих прописа на домаћу привреду и без било каквих покушаја да домаће произвођаче заштите од глобалних корпорација које теже убијању тржишта и стварању монопола. 

Захваљујући овако неодговорној политици која траје већ дуже од 20 година, домаћи производи и брендови жртвују се зарад интереса великих иностраних мултинационалних корпорација, све под плаштом наводног напретка Србије и уласка у ЕУ. Када овај процес заврши, Србија ће и ући у ЕУ са расељеним народом, без привреде, као колонија јефтине радне снаге, док се до скоро независни домаћи произвођачи практично терају у робље, уместо да им се обезбеди повољна економска клима за развој и напредак. 

ДЈБ се оштро противи овом процесу законодавног покрића власти за колонијалну политику Берлина и ЕУ који из дана у дан све већи број предузетника и власника малих, породичних предузећа приморава да у бесцење продају или чак затворе своја предузећа. Србија мора и може боље. Будућност Србије је у домаћој привреди, домаћој памети, иновацијама и породичним фирмама и газдинствима, не у глобалним корпорацијама.