Правосуђе Саопштењe

ДЈБ подржава легитимне захтеве адвокатуре у одбрани државних интереса

Доста је било сматра да је борба адвоката за заштиту интегритета, не само адвокатске професије већ и јавног поретка државе, у потпуности легитимна и усмерена искључиво у правцу заштите државних и националних интереса од штетних пројеката разградње државе у интересу банака и страних корпорација којима Министарство правде покушава да обезбеди законски оквир.

Скандалозно је и срамно то што је Министарство правде допустило страним државама и поједним невладиним организацијама да директно учествују у изради законских текстова, као и да има своје представнике у радној групи која се бавила изменама Закона о парничном поступку. Уколико држава допусти да НАЛЕД, Америчка привредна комора или Амбасада Републике Аустрије директно учествују у писању закона једне државе, онда то значи да се држава одриче своје суверености. Због тога захтеви адвокатуре представљају ништа друго до одбрану суверенитета и као такви се морају усвојити.

Закон о парничном поступку као и сваки други закон треба да се мења кад за тим постоји реална потреба, што у овом тренутку није случај, те су стога захтеви адвоката да се радње на промени закона обуставе док се не испитају друге могућности за решавање проблема ефикасности судства. Штавише, искуство је показало да овакве промене системских закона само штете правосудном систему и по правилу доводе до смањења правне сигурности, ефикасности али и достигнутог нивоа људских права.

Позивамо Министарство правде да одустане од промена Закона о парничном поступку, али и да испита ко је конкретно омогућио страним државама и интересним групама да учествују у изради закона Републике Србије и да против тих лица покрене одговарајуће поступке.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар