Саопштењe Скупштина

Да би се политичка сцена уозбиљила, Србија мора повећати цензус. Власт то нажалост не жели

Србија има 114 регистрованих политичких странака и на стотине покрета. То је трагикомично велик број политичких опција, док традиционално само четири или пет странака могу самостално да пређу цензус. На претходне изборе је изашла листа са 11 политичких опција која је освојила мање од 1%. Владајућа СНС је, да би добила довољно места за већину у РИК-у, имала коалицију 8 странака, укључујући и СПО, од којих 7 не може самостално да пређе цензус.

Србија мора да уозбиљи политички систем. То је државни и национални интерес. Вашар на политичкој сцени слаби Србију и споља и изнутра. ДЈБ сматра да је у најдубљем државном интересу да се врати цензус на 5% и уведе степенасти цензус за коалиције: 10% за две опције, 15% за три итд. Онда ће се и избори и цела политичка сцена уозбиљити и престати да личи на Фарму и Парове.

Потребно је и вратити директан двокружни избор за градоначелнике и председнике општина који је укинула претходна власт пре 15 година. ДЈБ од свог оснивања 2014. године сматра да би за Србију био најбољи комбиновани већинско-пропорционални изборни систем веома сличан систему који је био у Војводини пре него што га је претходна власт укинула.

На жалост, иако би ове измене изборног система оснажиле Србију и уозбиљиле политичку сцену, бојимо се да узак страначки интерес власти није да се то деси, већ јој одговара што исцепканија политичка сцена са што више малих странака. Апелујемо на власт да стави државни интерес испред свог уског страначког, да прогута грешку коју су починили у борби против бојкота када су снизили цензус на 3%, да врати цензус на 5% и уведу степенасти цензус за коалције.

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар