Београд Грађевина Саопштењe Урбанизам

Привремено зауставити градњу у Kрунској и на Неимару до новог закона заштите

Доста је Било (ДЈБ), општински одбор Врачар, се придружује напорима Друштва за улепшавање Врачара да се успостави привремени мораторијум на градњу и рушење у Крунској и на Неимару до усвајања нових планова заштите од стране Завода за заштиту споменика културе који се очекују ове јесени. 

Након истека заштите за Крунску улицу и Неимар, 31. децембра 2020. године, а док су нови планови заштите још увек у изради, инвеститори су похрлили да предају предлоге планова детаљне регулације и урбанистичких решења управо за ова подручја. Јавни увид у инвеститорске предлоге се завршио данас 21. јуна 2021. 

У овом тренутку Завод нема ограничавајуће услове за инвеститоре, а на удару је не само историјска и градитељска баштина Врачара, већ и квалитет живота грађана јер се кроз прекомерну спратност повећава притисак на саобраћајну, грејну, водоводно-канализациону, образовно-васпитну и сваку другу инфраструктуру. Тренутно, инвеститори упорно гурају одбачени план за Смиљанићеву са параметрима изградње десетоспратница и пословно стамбеног простора.

Позивамо грађане да поднесу приговоре на урбанистичка решења Секретаријату за урбанизам и спречите даље рушење Врачара.

Градска општина Врачар се обавезала да ће основати комисију за преглед дозвола и предлога градње али ДЈБ ОО Врачар сматра то неадекватним одговором и начином да се инвеститорска решења прогурају. ДЈБ је за градњу и развој привреде и града али и за очување историјских зграда и баштине као и квалитета живота садашњих становника.

Ознаке

О аутору

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар