Zgrada sedišta Delegacije EU u Srbiji
Zgrada sedišta Delegacije EU u Srbiji
Саопштењe

ЕУ делегација покушала да понизи делегацију ДЈБ. ДЈБ одбио легитимисање.

Данас је требало да буде одржан онлајн билатерални састанак Саше Радуловића и Бранке Стаменковић испред ДЈБ са члановима владајуће већине ЕУ парламента задуженим за интерпартијски дијалог. ЕУ делегација је покушала да понизи делегацију ДЈБ захтевом за легтимисање након уласка у канцеларију. ДЈБ је одбио легитимисање. Билатерални састанак није одржан.

Након уласка у канцеларију Делегације ЕУ на Новом Београду, од гостију Саше Радуловића и Бранке Стаменковић је тражено да оставе своје личне карте како би ушли у просторију за онлајн билатерални састанак. Након што су добили кратак одговор да се легитимисање неће десити, да у Републици Србији право да легитимише некога има само полиција и да ваља знају кога су позвали на састанак, позвана је још једна особа која је изгледа задужена за обезбеђење, која је веома надмено казала да сви морају да се легитимишу, изрекла неистину да за 20 година колико је ту нико није ушао у канцеларију, а да није био легитимисан, те да нећемо ући, окренуо леђа и почео да се удаљава. Саша Радуловић и Бранка Стаменковић су се захвалили на овој непристојности и напустили просторије.

Након што смо прешли Бранков мост на путу ка централи ДЈБ, стигао је телефонски позив од шефа политичког одељења Делегације ЕУ у Београду који је питао да ли бисмо се вратили. Очигледно је могуће да се састанак одржи и без легитимисања гостију. Одговорили смо да је прекасно да се вратимо, јер имамо следећи састанак Радне групе за унапређење изборних услова без присуства странаца у Народној Скупштини Републике Србије.

Када држава Србија позове некога у госте у Народну Скупштину или неку другу институцију, она зна кога је позвала и не покушава да понизи госте легитимисањем у својим просторијама и покушајем непристојног и бахатог шиканирања од стране надмених радника озбезбеђења. Најмање што би Делегација ЕУ у Београду морала да уради је да пошаље званично извињење грађанима Србије за овај потпуно непотребан инцидент. Ми разумемо да је ДЈБ потпуно небитан за Делегацију ЕУ и да би радије да избегну било какав састанак са ДЈБ, али би им морало бити важно достојанство грађана Србије.

О аутору

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар