Saopštenje Skupština

Da bi se politička scena uozbiljila, Srbija mora povećati cenzus. Vlast to nažalost ne želi

Srbija ima 114 registrovanih političkih stranaka i na stotine pokreta. To je tragikomično velik broj političkih opcija, dok tradicionalno samo četiri ili pet stranaka mogu samostalno da pređu cenzus. Na prethodne izbore je izašla lista sa 11 političkih opcija koja je osvojila manje od 1%. Vladajuća SNS je, da bi dobila dovoljno mesta za većinu u RIK-u, imala koaliciju 8 stranaka, uključujući i SPO, od kojih 7 ne može samostalno da pređe cenzus.

Srbija mora da uozbilji politički sistem. To je državni i nacionalni interes. Vašar na političkoj sceni slabi Srbiju i spolja i iznutra. DJB smatra da je u najdubljem državnom interesu da se vrati cenzus na 5% i uvede stepenasti cenzus za koalicije: 10% za dve opcije, 15% za tri itd. Onda će se i izbori i cela politička scena uozbiljiti i prestati da liči na Farmu i Parove.

Potrebno je i vratiti direktan dvokružni izbor za gradonačelnike i predsednike opština koji je ukinula prethodna vlast pre 15 godina. DJB od svog osnivanja 2014. godine smatra da bi za Srbiju bio najbolji kombinovani većinsko-proporcionalni izborni sistem veoma sličan sistemu koji je bio u Vojvodini pre nego što ga je prethodna vlast ukinula.

Na žalost, iako bi ove izmene izbornog sistema osnažile Srbiju i uozbiljile političku scenu, bojimo se da uzak stranački interes vlasti nije da se to desi, već joj odgovara što iscepkanija politička scena sa što više malih stranaka. Apelujemo na vlast da stavi državni interes ispred svog uskog stranačkog, da proguta grešku koju su počinili u borbi protiv bojkota kada su snizili cenzus na 3%, da vrati cenzus na 5% i uvedu stepenasti cenzus za koalcije.

O autoru

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar