Политика Саопштењe

Политичко ратно стање, увреде и сталне тензије одговарају власти

Гласачи у Србији желе озбиљну политику, озбиљне дебате и озбиљне политичаре који воде рачуна о интересима државе и народа. Гласачи у Србији не желе константно политичко ратно стање, радикализацију политике, циркус, тешке речи, сталне личне међусобне нападе, увреде, отворене лажи, преувеличавања, и константно оспоравање сопствене државе.

Међутим, ако и од власти и од опозиције добијају исту политику тешких речи и ванредног стања, велика већина бирача ће се и даље опредељивати за власт. Власт сигурно неће сама прекинути овај добитни политички круг, јер у њему најбоље плива, има највише искуства и њом себи прави заклон од рационалне критике, критике без увреда и преувеличавања коју гласачи Србије желе да чују.

Велики број опозиционих бирача је с правом потресен свакодневном демострацијом моћи бахатих, корумпираних партијских кадрова са купљеним дипломама и општим стањем у држави. Држава Србија слаби, њени грађани слабе, а јача партијска држава унутар Србије. У осећају немоћи они често захтевају радикалне политичке потезе од опозиционих политичара, агресивну реторику, константне нападе за све и свашта, прекид сваке комуникације с влашћу и улицу. Овај приступ слаби Србију и ево већ 9 година не даје резултат, осим ако се под резултатом не подразумева психичко пражњење с правом резигнираних људи.

У интересу опозиције, али и грађана Србије, је да опозиција прекине зачарани круг увреда, тешких речи, сталних тензија на ивици пуцања и ванредног стања. У интересу опозиције, али и грађана Србије и државе Србије, је да се опозиција уозбиљи, напусти тешке речи и врати рационалним аргументима. Стрпљиво, бесконачним понављањем, државотворно и одговорно.


Сун Тзу пословица каже: држи пријатеље близу, а непријатеље још ближе. Ако жели успех у промени власти, опозиција мора да уђе у директан, рационалан дијалог с влашћу и у потпуности власти препусти увреде, омаловажавања, перформансе. Опозиција мора да се уздигне на ниво пристојног и нормалног.

Циљ мора бити да се барем 10% бирача власти и апстинената увери да би неко други боље водио Србију од актуелне власти. Без промене њиховог гласа, неће доћи до промене у Србији. А то се не постиже галамом, перформансима, увредама. То се постиже озбиљном, државотворном и одговорном политиком.